Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poziva starše: Navdih za vzgojo iščite pri Mariji in Jožefu

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 11. 11. 2023 / 13:34
Oznake: Papež, Svet, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2023 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež poziva starše: Navdih za vzgojo iščite pri Mariji in Jožefu
Papež je opomnil, da je vzgojno poslanstvo staršev zahtevna naloga, še posebej v današnjem »kulturnem kontekstu«. FOTO: Omrežje X

Papež poziva starše: Navdih za vzgojo iščite pri Mariji in Jožefu

Papež Frančišek je na srečanju v Vatikanu z Evropskim združenjem staršev (EPA) izpostavil osrednjo vlogo staršev pri izobraževanju svojih otrok in pomen skupne zavezanosti izobraževanju novih generacij.

Papež vztraja, da imajo starši pravico do vzgoje svojih otrok v skladu s svojimi prepričanji, še posebej v šolstvu. Poudarja, da ne bi smeli biti prisiljeni sprejemati izobraževalnih programov, ki niso v skladu z njihovimi vrednotami.

Papežev nasvet staršem ...

Papež je opomnil, da je vzgojno poslanstvo staršev zahtevna naloga, še posebej v današnjem »kulturnem kontekstu«, vsaj v Evropi, ki ga zaznamujeta etični subjektivizem in praktični materializem.

»Starši se tako znajdejo, da morajo svojim otrokom nenehno dokazovati dobroto in razumnost izbir in vrednot, ki niso več samoumevne, kot sta pomen zakona in družine,« je povedal. Ob soočenju s temi težavami je papež izpostavil pomen medsebojne podpore in spodbujanja, da bi lahko staršem pomagali razviti strast do njihovega vzgojnega poslanstva, ki v bistvu pomeni učiti svoje otroke, »kaj pomeni biti popolnoma človek.«

Pomemben prispevek k izgradnji »zdrave družbe«

Za to poslanstvo »lahko rečemo, da je uspešno, ko otroci spoznajo lepoto življenja in postanejo navdušeni nad možnostjo, da se podajo na avanturo življenja,« je dejal papež. 

Ko spoznamo, da je v korenini našega bitja brezpogojna ljubezen Boga, našega Očeta, potem jasno vidimo, da je življenje dobro, da je dobro biti rojen in da je dobro ljubiti. (papež Frančišek)

Poleg tega papež še poudarja, da vzgoja otroka predstavlja resničen prispevek k družbi. To vključuje usposabljanje mladih ljudi za zdrave in spoštljive odnose z drugimi, spodbujanje pripravljenosti za sodelovanje pri skupnih ciljih, vzgajanje odgovornosti, občutka dolžnosti in vrednotenje žrtvovanja za skupno dobro.

»Če tega ni,« je opozoril papež Frančišek, »otroci odraščajo ločeni od drugih, nezmožni skupne vizije in navajeni lastne želje upoštevati kot absolutne vrednote. Kot posledico tega je navedel obupano družbo, ki postopoma slabi. 

Papež spodbuja sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami

Papež vztrajno ponavlja zavezanost cerkve k spremljanju in podpori družinam ter poudarja pomembnost tesnejšega sodelovanja z vsemi izobraževalnimi institucijami. V zvezi s tem je spomnil na »Globalni dogovor o izobraževanju«, ki ga je začel leta 2019, da bi utrdil skupno zavezanost vseh institucij, ki se ukvarjajo z mladimi. Spomnil je tudi na »Dogovor o družini«. 

Nove oblike revščine?

Namen teh pobud, je pojasnil papež, »je premagati številne razpade, ki trenutno slabijo svet izobraževanja.« Tukaj je omenil razpad medosebnih odnosov in razpad, ki družbo oddaljuje od družine, kar ustvarja neenakosti in nove oblike revščine. 

Ob koncu svojega nagovora je papež Frančišek Evropsko združenje staršev spodbudil, naj gredo z upanjem naprej v svoji zavezanosti in naj navdih črpajo iz pričevanja evangelija svetima staršema Mariji in Jožefu.

Nalaganje
Nazaj na vrh