Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež posvetil devet novih duhovnikov

Objava: 29. 04. 2012 / 20:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež posvetil devet novih duhovnikov

Na nedeljo dobrega Pastirja je Benedikt XVI. duhovniško posvečenje podelil šestim Italijanom, Vietnamcu, diakonu s Slonokoščene obale in Kolumbijcu.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo sveto mašo v baziliki sv. Petra podelil zakrament svetega reda devetim novim duhovnikom, šestim Italijanom, Vietnamcu, diakonu s Slonokoščene obale in Kolumbijcu. Osem izmed novoposvečenih bo prevzelo naloge kaplanov v rimski škofiji, vietnamski novomašnik Joseph Vu Van Hieu pa se vrača v domačo škofijo Bui Chur. Vsakoletno podeljevanje zakramenta mašniškega posvečenja na svetovni dan molitve za duhovne poklice (na četrto velikonočno nedeljo, imenovano tudi nedelja dobrega Pastirja) sodi med dolžnosti papeža kot rimskega škofa.

Po bogoslužni slovesnosti je sveti oče na trgu sv. Petra vodil opoldansko molitev Raduj se Kraljica nebeška, med nagovorom pred molitvijo pa je spregovoril o zakramentu mašniškega posvečenja, po katerem je devet novih duhovnikov postalo upodobljenih po Jezusu Duhovniku in Pastirju, ter o svetovnem dnevu molitve za duhovne poklice. Kot poroča Radio Vatikan, je papež po molitvi in blagoslovu preko video povezave nagovoril romarje, ki so se udeležili beatifikacije Jožefa Toniola v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja, spomnil pa je tudi na včerajšnjo beatifikacijo duhovnika Petra Adriena Toulorgea v Franciji.

V mašnem nagovoru je Benedikt XVI. pozval duhovnike, naj se v svojem poklicu zgledujejo po podobi 'dobrega pastirja', ki je tako značilna za Sveto pismo in je zelo pomebna za opredelitev duhovnika. Iz tega bogastva bodo lahko po papeževih besedah tudi novo posvečeni duhovniki zajemali vsak dan svojega življenja, s čimer se bo njihovo duhovništvo nenehno obnavljalo. Devet diakonov je med obredom posamično poklekalo pred papeža in njemu ter njegovim naslednikom obljubilo spoštovanje, zvestobo in pokorščino. Sveti oče jih je nato mazilil s svetim oljem ter nanje položil roke. Med šestimi italijanskimi novomašniki sta tudi dvainštiridesetletni nekdanji državni tožilec Piero Gallo in tridesetletni nekdanji pilot Marco Santarelli.

V nagovoru pred molitvijo je papež zbrane vernike, ki so v ogromnem številu napolnili trg sv. Petra, pozval, naj se duhovno povežejo okoli devetih novih duhovnikov ter molijo, da bodo v polnosti sprejeli milost zakramenta, ki jih je upodobil po Jezusu Kristusu Duhovniku in Pastirju. Sveti oče je pozval tudi k molitvi za vse mlade, da bi bili pozorni na Božji glas, ki jim v notranjosti govori na njihovo srce in jih kliče, naj se ločijo od vsega, da bi mu služili. Temu je namenjen vsakoletni Svetovni dan molitve za duhovne poklice.

Benedikt XVI. je zbranim vernikom pojasnil, kako mladi, ki so včeraj prejeli mašniško posvečenje, niso v ničemer drugačni od drugih mladih, vendar se jih je globoko dotaknila lepota Božje ljubezni in niso mogli drugače, kot da so na to odgovorili z vsem svojim življenjem.

Po blagoslovu je papež Benedikt XVI. pozdravil udeležence evropskega srečanja študentov, ki je v teh dneh potekal v Rimu v organizaciji rimske škofije ob prvi obletnici beatifikacije Janeza Pavla II., pozdravil in nagovoril pa je tudi slovenske romarje: »Lepo pozdravljam ministrante in druge romarje iz Slovenije! Služiti pri Gospodovem oltarju je za človeka velika čast in odgovornost. Radi in lepo sodelujte pri bogoslužju, da bodo vaši mladi dnevi polni Božje milosti, vi sami pa pošteni in navdušeni za vse dobro. Vam, dragi fantje in dekleta, vašim duhovnikom ter še posebej vsem, ki jih Bog kliče v duhovniško ali redovniško službo, rad podelim apostolski blagoslov!«

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh