Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pozdravil mehiške otroke

Objava: 26. 03. 2012 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pozdravil mehiške otroke

Pred srečanjem z otroki na Trgu miru v Guanajuatu se je papež Benedikt XVI. v okoli dvajsetminutnem zasebnem pogovoru sestal z mehiškim predsednikom Felipejem Calderonom.

Papež Benedikt XVI. se je minulo soboto popoldne iz Leóna odpravil v mesto Guanajuato, kjer se je ob osemnajsti uri po krajevnem času najprej srečal z mehiškim predsednikom Felipejem Calderónom. Med vljudnostnim obiskom je sveti oče predsedniku podaril faksimile rokopisa iz 14. stoletja, ki ga hranijo v Vatikanski knjižnici.

Pogovoru s predsednikom je sledilo srečanje s tamkajšnjimi otroki, ki jih je sveti oče na kratko nagovoril. Kot poroča Radio Vatikan, je papež izrazil veselje ob srečanju, zatem pa spregovoril o miru. Otroci, ki so Benedikta XVI. prišli pozdravit v Guanajuato, so se namreč zbrali na Trgu miru. Kot je pojasnil papež, je mir dar, ki prihaja od zgoraj. Sveti oče je v Mehiko prišel tudi zato, da bi tamkajšnji otroci lahko začutili njegovo naklonjenost, vse zbrane pa je spodbudil, naj bo Jezus njihov najboljši prijatelj. Papež je vse povabil k sodelovanju, da bi obvarovali otroke, da njihov nasmeh ne bi nikoli zamrl, da bi lahko živeli v miru in na prihodnost gledali z zaupanjem, otrokom pa je zagotovil, da niso nikoli sami. Povabil jih je, naj se udeležujejo nedeljske svete maše, katehez, naj si prizadevajo za molitev, bratstvo in ljubezen, njihov zgled pa naj bodo vsi mehiški blaženi in svetniki. Ob koncu srečanja je sveti oče skupaj z nekaterimi mehiškimi otroki kot znamenje miru v zrak izpustil nekaj belih golobov.

Kot rečeno, se je papež Benedikt XVI. pred srečanjem z otroki na Trgu miru sestal z mehiškim predsednikom Felipejem Calderonom. V središču njunega pogovora je bila med drugim izražena nujna potreba po boju proti mednarodni trgovini z orožjem. Sogovornika sta se dotaknila tudi globalnih izzivov, denimo boja za odpravo lakote v svetu, klimatskih sprememb in njenih posledic ter varnosti prehranjevanja. Pozdravila sta napredek pri jedrskem razoroževanju in se strinjala, da je potrebno priti do mednarodnega sporazuma o mednarodni trgovini malega in lahkega orožja, saj je njen razcvet povečal število nasilnih dejanj, ki jih je zakrivil organizirani kriminal. Spregovorila sta tudi o človekoljubnih dejavnostih Vatikana, kot je denimo zavzemanje za odpravo smrtne kazni po vsem svetu. Mehika trenutno predseduje skupini G-20, skupini dvajsetih najbolj razvitih in najhitreje rastočih gospodarstev na svetu.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je po srečanju dodal, da sta se sveti oče in predsednik Calderon dotaknila tudi vzgoje za vrednote, posebej vzgoje mladih generacij, pa tudi prispevka katoliške Cerkve k miru v družbi. Na kratko sta omenila še žgočo temo verske svobode v Mehiki, saj vlada na tem področju pripravlja ustavno reformo.

Po navedbah p. Lombardija je bil Sveti oče ganjen ob pogledu na milijonsko množico, ki ga je v soboto popoldne pozdravljala na poti iz Leóna v Guanajuato.

Foto: zimbio.com

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh