Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poziva Hrvate, naj spoštujejo katoliško tradicijo

Objava: 13. 11. 2009 / 08:17
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež poziva Hrvate, naj spoštujejo katoliško tradicijo

Benedikt XVI. je včeraj sprejel hrvaškega predsednika Stjepana Mesića

Papež Benedikt XVI. je včeraj sprejel hrvaškega predsednika Stjepana Mesića, ki je s svetim očetom razpravljal o zelo stari, a zelo živi katoliški tradiciji Hrvaške; govorila pa sta tudi o pomenu spoštovanja te identitete in spodbujanja skupnega dobrega na osnovi konstruktivnega dialoga med vlado in škofi.

Kot so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža, sta se voditelja v krajšem pogovoru dotaknila vprašanj, povezanih z Republiko Hrvaško, pri čemer je sveti oče izpostavil potrebo po soočenju z vsemi izzivi, pred katerimi se Hrvaška nahaja, govorila pa sta tudi o dejavnikih, ki spodbujajo stabilnost države in krepijo mir.

Predsednik Mesić se je kasneje srečal še s papeževim državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertonejem in tajnikom za odnose z državami nadškofom Dominiqom Mambertijem. Kardinal Bertone je v lanskem septembru na papeževo prošnjo obiskal Hrvaško in se ob tej priložnosti udeležil slovesnosti ob praznovanju 1700-letnice mesta Split, v Zagrebu pa je blagoslovil temeljni kamen za izgradnjo novega sedeža Hrvaške škofovske konference.

Odnosi med predsednikom Mesićem in hrvaško katoliško Cerkvijo so že nekaj časa napeti. Konec letošnjega septembra je predsednik izrazil zahtevo, naj iz vseh javnih prostorov na Hrvaškem umaknejo križe, ker naj bi bili v nasprotju z vodilom laicistične države. Njegova izjava je v parlamentu izzvala burno razpravo, škofje pa so izjavili, da križ ne predstavlja neke določene veroizpovedi, pač pa je del hrvaške istovetnosti. Od 4,5 milijona Hrvatov se jih več kot 87% prišteva med katoličane.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh