Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poziva kamerunske katoličane v boj proti revščini

Objava: 19. 03. 2009 / 10:06
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež poziva kamerunske katoličane v boj proti revščini

Papež Benedikt XVI. je katoličane v Kamerunu pozval, naj dejavno sodelujejo v boju proti revščini in naj se zavzemajo za revne in zapostavljene. To je naloga vsakega kristjana, še posebej tistih, ki nosijo socialno, gospodarsko ali politično odgovornost. Vsi smo dolžni sodelovati pri izgradnji pravičnejšega sveta, kjer bo lahko vsak človek živel dostojanstveno, je včeraj povedal papež na srečanju s kamerunskimi škofi.

Naloga škofov je zagovarjati pravice revnih, druge pa opogumljati in vzpodbujati za pomoč in usmiljenje. Prizadevati si morajo za spravo in sodelovanje med etničnimi in političnimi skupinami v Kamerunu in delovati v dobro vseh.

Kot izziv za kamerunsko Cerkev pa je papež med drugim izpostavil položaj družine in razširjenost različnih sekt, ezoteričnih gibanj, praznoverja in relativizma. Cerkev se mora soočiti z vsemi temi pojavi, pri čemer je najpomembnejše splošno in versko izobraževanje otrok in mladih. Deželni škofje morajo zagovarjati vrednote afriške družine in vzpodbujati razumevanje zakona kot nedeljive skupnosti.

Benedikt XVI. je škofe pozval k medsebojni solidarnosti, ne le znotraj Kameruna, pač pa s sobrati na vsej celini. Pomembna je predvsem pomoč revnejšim škofijam. Duhovniki in redovniki naj vzpodbujajo mlade za duhovne poklice in jim s svojim življenjem dajejo največji zgled za duhovni poklic. Papež je izpostavil tudi pomen katehistov, saj se z njihovim delovanjem vera širi na najbolj pristen način. Pri tem Sveti oče ni pozabil na ženske, ki so svojim posebnim poslanstvom pomemben del cerkvene skupnosti in družbe.

Pred srečanjem s škofi v cerkvi Kristusa Kralja v mestnem predelu Tsinga se je papež sestal s kamerunskim predsednikom Paulom Biyo. Po jutranji maši na apostolski nunciaturi v Yaoundeju, kjer papež prebiva med svojim tridnevnim obiskom Kameruna, se je odpeljal v Palačo enotnosti, sedež predsednika države.

Župnijska cerkev Kristusa Kralja nedaleč od Avenije Janeza Pavla II. je ena ‘najodličnejših’ cerkva v mestu na sedmih gričih. V njej sta si zakrament svetega zakona podelila tudi predsednik Biya in njegova žena Chantal. Župnijska skupnost je socialno zelo dejavna, cerkev Kristusa Kralja pa je tudi sedež kamerunske izpostave ‘Kreditnega sklada ekumenskih Cerkva’(Ecumenical Church Loan Fund), svetovne organizacije, ki se ukvarja z izdajanjem manjših kreditov za zagon gospodarskih podjetij.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh