Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pozval h koreniti spremembi razmišljanja o gospodarstvu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 11. 2020 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2020 / 07:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pozval h koreniti spremembi razmišljanja o gospodarstvu

Papež pozval h koreniti spremembi razmišljanja o gospodarstvu

Papeževo video sporočilo udeležencem konference »Frančiškovo gospodarstvo«.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je mlade gospodarstvenike pozval h koreniti spremembi razmišljanja o gospodarstvu. Programi rasti ne bi smeli imeti drugega namena kakor služenje človeku. Za to si morata v dialogu prizadevati gospodarstvo in politika, je sveti oče dejal minulo soboto v video sporočilu ob sklepu spletne konference z naslovom »Frančiškovo gospodarstvo«. Pomembno je, da čim bolj zmanjšamo neenakosti, se borimo proti diskriminaciji in ljudi osvobodimo kakršnih koli suženjskih vezi. Papež je izrecno spodbudil vključevanje ubogih v procese odločanja.

Tridnevnega spletnega srečanja o alternativnih oblikah gospodarstva se je po vatikanskih navedbah udeležilo okoli 2.000 mladih podjetnikov, gospodarskih izvedencev in aktivistov iz 115 držav, skupaj z uglednimi mednarodnimi gospodarstveniki in kritiki globalizacije. Sprva je bilo predvideno, da bodo konferenco priredili v rojstnem kraju redovnega ustanovitelja in »asiškega ubožca« sv. Frančiška v Assisiju.

Ubogi naj sami oblikujejo svoje življenje in družbo

Papež za družbeno izključene zahteva pravico, da sami oblikujejo svoje življenje in družbo. Naloga vseh okoli njih je, da razmišljajo z njimi in ne zanje. Ubogi premorejo »dovolj dostojanstva, da sedijo na naših srečanjih, sodelujejo pri naših razpravah in prinašajo kruh na svoje domove,« je poudaril sveti oče. Kreditni sistemi pa so po papeževih besedah »sami po sebi pot v revščino in odvisnost«.

Za spremembo in izboljšanje življenjskih pogojev na našem planetu so potrebne spremembe »načina življenja, vzorcev proizvodnje in potrošnje ter uveljavljenih struktur moči, ki danes vladajo družbi,« je dejal papež in spodbudil k usmeritvi v skupno dobro. »Zgolj z vsoto posameznih interesov« nam ne bo nikoli uspelo ustvariti boljšega sveta za celotno človeštvo, tako sveti oče mladim gospodarstvenikom.

Ko bo trenutna zdravstvena kriza minila, »bi bil najslabši odziv, če bi še bolj zapadli v mrzlično potrošništvo in nove oblike sebične samozaščite«. Ne pozabite, je znova spomnil papež Frančišek, »nihče se ne reši sam«.

----
PREBERITE TUDI:
- Mladi danes bolj občutljivi za to, kaj želijo pustiti svojim otrokom
- Frančiškovo gospodarstvo: »gospodarstvo + bratstvo x razvoj = prihodnost«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh