Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pozval k čuječnosti in pričakovanju Kristusovega prihoda

Objava: 28. 11. 2011 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pozval k čuječnosti in pričakovanju Kristusovega prihoda

V nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja pa je sveti oče pred začetkom današnje podnebne konference v Durbanu izrazil zahtevo po okrepljenih prizadevanjih za zaščito podnebja.

Papež Benedikt XVI. je mednarodno skupnost pozval k okrepljenim prizadevanjem za zaščito podnebja. Dan pred začetkom podnebne konference, ki jo v južnoafriškem Durbanu prirejajo Združeni narodi, je v svojem nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu izrazil upanje, da bi se vsi člani mednarodne skupnosti zedinili v odgovornem, verodostojnem in solidarnem odzivu na ta skrb zbujajoči in zapleteni pojav. Dogovor o podnebju mora upoštevati predvsem potrebe najrevnejših ljudstev in prihodnjih rodov, zahteva Benedikt XVI.

Podnebna konferenca Združenih narodov se začenja danes v južnoafriškem mestu Durban, trajala pa bo do 9. decembra. Udeležujejo se je predstavniki 194 držav in Evropske zveze, njihov namen pa je poiskati nove poti pri reševanju naraščajočih podnebnih težav. Zaradi dosedanjih zapletov pri skupnih dogovorih pričakovanja sicer niso visoka, udeleženci pa naj bi vsaj podrobneje dorekli sklepe lanskoletnega srečanja o podnebnih skladih in zaščiti gozdov.

Sveti oče je spregovoril tudi o adventnem času, v katerega smo vstopili na včerajšnjo prvo adventno nedeljo. Po njegovih besedah naj bi verniki adventni čas izkoristili za čuječnost, Boga pa naj bi postavili v središče svojega življenja. V brezimnih mestih postmodernega sveta je Bog navidezno pogosto odsoten, človek pa daje vtis, da je 'režiser celotnega življenja'. Šele ko se v tem na videz popolnem svetu zgodi kaj nepredvidenega, bodisi v naravi ali pa v družbi, se zamajejo temelji človeške predstave o vsemogočnosti.

V tednih pred Božičem se raje osredotočimo na misel, da je Bog vladar sveta, ki se človeku približuje kot Prijatelj in Oče, je poudaril Benedikt XVI. Čudoviti adventni čas namreč v srcih prebuja pričakovanje Kristusovega prihoda ter spomin njegovega prvega prihoda, ko je slekel svojo božansko slavo ter prevzel naše umrljivo meso.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh