Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pozval k miru v Sveti deželi

Objava: 30. 01. 2012 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pozval k miru v Sveti deželi

V nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja je sveti oče spomnil tudi na svetovni dan obolelih za gobavostjo, deček in deklica pa sta v znamenje miru za mesto Rim in za ves svet z okna papeževega domovanja izpustila dva goloba.

Papež Benedikt XVI. je v nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja spregovoril o včerajšnjem evangeliju, po molitvi in blagoslovu pa je spomnil na beatifikacijo laikinje in družinske matere Hildegarde Burjan na Dunaju ter na včerajšnji svetovni dan obolelih za gobavostjo. Kot poroča Radio Vatikan, je sveti oče spomnil tudi na mednarodni dan molitve za mir v Sveti deželi, ki ga po vsem svetu obhajajo v dva tisoč petsto mestih. Benedikt XVI. je ‘v globoki povezanosti z latinskim patriarhom v Jeruzalemu ter s kustosom Svete dežele’ prosil za dar miru za to od Boga blagoslovljeno deželo.

Po pozdravih v različnih jezikih je deklica Noemi, predstavnica mladih iz rimske Katoliške akcije, prebrala sporočilo o miru ter o njihovi obvezi pri prizadevanju za dobro. Po njenem govoru je papež pozval deklico in dečka, navzoča ob njem, naj izpustita goloba, ki sta ju prinesla, da bosta znamenje miru za mesto Rim in za ves svet. Ko sta izpuščena goloba poletela nazaj v papeževo sobo, se je sveti oče odzval s spontanim vzklikom: “Mammamia!”, nato pa z nasmehom dodal: “Želita ostati v papeževi hiši”.

Sveti oče je zbrane vernike na trgu svetega Petra, med njimi je bilo veliko otrok in mladih iz rimske Katoliške akcije, nagovoril z besedami iz včerajšnjega evangelija, v katerem se nam predstavi Jezus, ki je na sobotni dan pridigal v shodnici v majhnem mestu Kafarnáum, ob Galilijskem jezeru, v katerem sta prebivala Peter in njegov brat Andrej. Njegovemu poučevanju, ki je povzročilo začudenje med ljudmi, je sledila osvoboditev človeka, ki ga je obsedel nečisti duh. Ta je prepoznal v Jezusu 'svetega od Boga', torej Mesija. Hitro se je glas o njem razširil po vsej pokrajini, ki jo je prehodil z namenom, da je oznanjal Božje kraljestvo ter ozdravljal vsakovrstne bolezni.

Beseda, ki jo je Jezus nameni ljudem, je takoj odprla dostop do Očetove volje ter do resnice o njih samih. Jezus je k učinkovitosti besede poleg tega dodal še osvoboditev od zla. Božja oblast namreč ni naravna moč, oblast Božje ljubezni ustvarja vesolje in z učlovečenjem Edinorojenega Sina, ki se je spustil v našo človeško naravo, ozdravlja od greha pokvarjeni svet. Za človeka oblast pogosto pomeni posedovanje, moč, nadvlado in uspeh, za Boga pa je oblast služenje, ponižnost in ljubezen.

Kot še poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče ob koncu svojega nagovora spomnil tudi na praznik Gospodovega darovanja v templju ter na svetovni dan posvečenega življenja, ki ju obhajamo v četrtek.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh