Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pred vrhom v Cannesu apeliral na predsednike vlad skupine G-20

Objava: 03. 11. 2011 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pred vrhom v Cannesu apeliral na predsednike vlad skupine G-20

Sveti oče je izrazil željo, da bi vrh G-20 rešil težave, ki na svetovni ravni ovirajo širjenje človeškega in celostnega razvoja.

Papež Benedikt XVI. je ob koncu včerajšnje splošne avdience pred vrhom v Cannesu pozval predsednike vlad skupine G-20, naj si prizadevajo za pravičen sistem svetovnega gospodarstva. Izrazil je upanje, da bi srečanje doprineslo k rešitvi težav, ki na svetovni ravni ovirajo širjenje človeškega in celostnega razvoja

Vrh držav članic skupine G-20 se v Cannesu pričenja danes, zaradi zadnjega razvoja dogodkov v Grčiji – napovedi referenduma o paketu pomoči Evropske zveze – pa so se morali predstavniki evropskih držav sestati že pred začetkom vrha. Države članice skupine G-20 bodo sicer danes in jutri v Cannesu razpravljale o reformi svetovnega denarnega sistema.

Včeraj popoldan pa sta nemška zvezna kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy v Cannesu z vrhovnimi predstavniki Evropske zveze, Evropskega sveta, Evropske centralne banke, ter Mednarodnega denarnega sklada razpravljala o napovedanem grškem referendumu. Sledilo je še srečanje s predsednikom grške vlade Giorgosom Papandreoujem.

Vatikan je že v začetku preteklega tedna podal nekaj predlogov za reformo mednarodnega finančnega sistema. Okoli štiridesetstranski dokument Papeškega sveta za pravičnost in mir v skladu z družbenim naukom Cerkve predstavlja pogled na gospodarsko in finančno krizo ter predlaga možne rešitve za dosego bolje zastavljenih finančnih institucij, ki bi bile učinkovite na svetovni ravni in usmerjene v človeški razvoj vseh oseb in narodov.

Kot poroča Radio Vatikan, pa je pred začetkom vrha G-20 svojo izjavo predstavila tudi Mednarodna katoliška skupina za razvoj in solidarnost. V njej je zapisala, naj vrh ne sprejema vsebinsko revnih in ohlapnih odločitev za izhod iz svetovne finančne krize, ampak naj konkretno pomaga izboljšati položaj najrevnejših. Skupina je tudi sama ponudila nekaj predlogov za spremembo sedanjih težkih gospodarskih okoliščin. V več strani dolgem dokumentu med drugim predlaga reformo svetovnega denarnega sistema, sistematičen, korekten in transparenten pristop k vprašanju javnega dolga, konec netransparentnosti finančnega sistema in dodelitev prioritete pravičnim in ugodnim razvojnim strategijam, ki bi gospodarstvu pomagale iz krize. Prav tako poziva k reguliranju neposrednih tujih vlaganj ter k oblikovanju sporazuma glede taks za mednarodne finančne posle, kar bi pomagalo stabilizirati finančni sistem in obenem financiralo boj proti revščini in klimatskim spremembnam. Člani organizacije izpostavljajo, da oseminpetdeset odstotkov najrevnejšega svetovnega prebivalstva živi v devetih državah v razvoju, ki so članice G-20, ter dodajajo, da svetovna finančna kriza prinaša vedno več revščine tudi v industrializirane države, članice omenjene skupine.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/76CED40D4FACECE2C1257934002E9882?OpenDocument

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh