Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prejel uradno vabilo v Santiago de Compostela

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2021 / 05:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež prejel uradno vabilo v Santiago de Compostela

Papež prejel uradno vabilo v Santiago de Compostela

Predstavniki Galicije na obisku v Vatikanu; letos obhajamo sveto Jakobovo leto.

Romarska pot v Santiago de Compostela FOTO: Pixabay

Papež Frančišek je prejel uradno vabilo za obisk romarskega središča Santiago de Compostela, poroča avstrijski Kathpress. Kot so včeraj potrdili iz Vatikana, je sveti oče v avdienco sprejel nadškofa Juliana Barria Barria in območnega predsednika španske pokrajine Galicije Alberta Nuneza Feijooja. Po navedbah španskih medijev sta ga gosta ob tej priložnosti povabila v svetovno znano romarsko središče na severu Španije.

»Papež zelo dobro pozna prebivalce Galicije in ceni naše ljudi,« je predsednik Feijoo povedal po srečanju v Vatikanu. To je zelo pomembno, če želijo papeža resno spodbuditi, da bi v letošnjem letu obiskal Compostelo. Frančišek se na vabilo še ni odzval.

Sveto Jakobovo leto podaljšano do 2022

Pred nekaj meseci je papež sveto Jakobovo leto 2021 zaradi epidemije koronavirusne bolezni podaljšal do leta 2022. Presenetljivo sporočilo je bilo oznanjeno med tradicionalnim obredom ob začetku Jakobovih let: med slovesnim odprtjem svetih vrat v stolnici sv. Jakoba v Santiagu de Compostela. Tam je po izročilu pokopan sveti apostol Jakob, njegov grob pa je cilj romarjev po Jakobovi poti.

Podaljšanje svetega leta naj bi omogočilo, da bi se »promet« na najslavnejši evropski romarski poti, ki je tudi ena najbolj priljubljenih, opomogel od posledic koronaepidemije in da navdušeni Jakobovi romarji ne bi občutili pritiska, da se morajo na pot prehitro podati v negotovih časih. Zgodovina svetih Jakobovih let sega v 12. stoletje, razglašena pa so s papeževim dovoljenjem; vedno jih obhajamo takrat, ko je god sv. Jakoba, 25. julij, nedelja.


Stolnica sv. Jakoba v Composteli FOTO: Pixabay

Magnet za romarje

Jakobova leta so še dodaten magnet za številne romarje, zato bo papeževa odločitev za podaljšanje svetega leta gotovo pripomogla k vnovični okrepitvi romarskega turizma na tem območju. Dodatna spodbuda za romarje je tudi povsem obnovljena stolnica sv. Jakoba v Composteli, ki je po dolgotrajnih obnovitvenih delih naposled zažarela v novem sijaju.

Vendarle pa se romarski turizem znova oživlja zelo počasi. Med koncem letošnjega maja in začetkom junija so z romarskega urada v Santiagu sporočili, da se je dnevno pri njih prijavilo največ med 147 in 423 oseb. To je povprečno sedemkrat manj kot običajen romarski obisk v pozni pomladi pred izbruhom koronakrize.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh