Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež premaknil telovsko procesijo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 05. 2017 / 06:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež premaknil telovsko procesijo

Papež premaknil telovsko procesijo

Slovesni praznik sv. Rešnjega Telesa in Krvi bodo v Rimu odslej obhajali na nedeljo.

Papež Frančišek je premaknil obhajanje slovesnega praznika sv. Rešnjega Telesa in Krvi v Rimu, so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža. Kot je včeraj napovedal vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke, se je »sveti oče odločil, da bogoslužne slovesnosti ob prazniku sv. Rešnjega Telesa in Krvi premakne s četrtka, 15. junija, na nedeljo, 18. junija 2017«.

Burke je pojasnil, da je bila odločitev sprejeta »v prid večje udeležbe Božjega ljudstva, duhovnikov in vernikov rimske Cerkve« na slovesnosti, dodal pa je tudi drugi razlog: »Četrtek je delovni dan in s tem bo v Rimu povzročenih manj sitnosti.« Papež je prepričan, da se bo procesije skozi osrčje Rima na nedeljo udeležilo tudi več romarjev in turistov.

Rimska telovska procesija se tradicionalno prične po večerni sveti maši v lateranski baziliki, vodi vzdolž ulice Via Merulana in se zaključi pri baziliki Marije Velike, ki je od Laterana oddaljena malce manj kot dva kilometra.

Tudi v italijanskem bogoslužnem koledarju praznik sv. Rešnjega Telesa in Krvi obhajajo teden dni po nedelji sv. Trojice, za podoben korak pa so se že pred časom odločili tudi škofje v ZDA.

Papež Frančišek je že v prvem letu svojega pontifikata presenetil z odločitvijo, da telovsko procesijo opravi peš, za Najsvetejšim, in ne kleče pred monštranco na prirejenem »papamobilu«, kot so počeli njegovi predhodniki. Leta 2014, ko poti ni več mogel opraviti peš, je do bazilike Marije Velike potoval v avtomobilu. Kot so poročali italijanski mediji, je želel, »da bi bila vsa pozornost vernikov v procesiji osredotočena v Najsvetejše in ne vanj«. Ko je procesija prispela do bazilike Marije Velike, je papež tam sodeloval pri slovesnem češčenju.

Letos v Vatikanu razmišljajo tudi o možnosti, da monštranca v procesiji ne bi potovala na vozilu, temveč naj bi jo izmenično nosila dva diakona.

Na praznik svetega Rešnjega Telesa in Krvi se spominjamo žive navzočnosti Jezusovega telesa in krvi v evharistiji.

Vir: Vatican Radio / www.aleteia.org
Foto: VR / Aleteia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh