Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prevzel svoj škofovski sedež, baziliko sv. Janeza v Lateranu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 04. 2013 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež prevzel svoj škofovski sedež, baziliko sv. Janeza v Lateranu

Pred začetkom bogoslužja je rimski župan Gianni Alemanno v navzočnosti papeža odkril tablo z novim poimenovanjem trga pred lateransko baziliko: Trg sv. Janeza v Lateranu se odslej imenuje Trg bl. Janeza Pavla II.

Papež Frančišek je včeraj s slovesnim bogoslužjem prevzel svojo rimski škofovski sedež, baziliko sv. Janeza v Lateranu. V svojem nagovoru v navzočnosti več tisoč duhovnikov, redovnikov, redovnic in vernikov rimske škofije je papež Frančišek pozval k večjemu potrpljenju in usmiljenju v vsakodnevnem življenju.

Božja volja je, da nismo nepotrpežljivi do ljudi, ki si pogosto želijo 'vsega in takoj'. To moramo sprejeti tudi v svoja srca, je prepričan papež Frančišek. Kristjani se ob številnih drugih 'posvetnih ponudbah' ne smemo odvrniti od Božje ponudbe. Kdor ljubi, za seboj ne podira mostov, ampak odpušča, je dejal sveti oče.

Obenem je vernike spodbudil, naj zaradi svoje šibkosti in krivde ne popuščajo ter naj se brez zadržkov prepustijo Bogu. »Za Boga nismo številke, njemu smo pomembni, saj smo najdragocenejše, kar premore; četudi smo grešniki«, je poudaril papež. Ljudje bi morali imeti dovolj poguma, da se vedno znova vrnejo k Bogu.

Pred začetkom slovesnega bogoslužja si je papež vzel več minut, da je osebno pozdravil vse vernike, ki so se svete maše udeležili na invalidskih vozičkih. Verniki so njegovo dejanje pozdravili z glasnim aplavzom.

V lastnem življenju je 'pogosto zagledal usmiljeno obličje Boga, njegovo potrpežljivost', je pojasnil papež v svojem nagovoru, ki je malce tudi osebno obarvan. Sam pa je pri drugih ljudeh pogosto občudoval pogum, da so se kot grešniki zaupali Bogu ter ga prosili za odpuščanje in tolažbo. »In vedno sem bil priča, da jim je Bog vse to podelil.«

Kdor premore dovolj poguma, da se odpre Božji ljubezni in da preko zakramentov začuti Božje usmiljenje, začuti njegovo 'nežnost' in njegov 'objem'. S tem tudi vernik postane bolj usmiljen in potrpežljiv. Lažje mu je ljubiti in odpuščati, je pojasnil papež Frančišek.

Med primeri neizčrpne Božje potrpežljivosti in usmiljenja je papež opozoril tudi na svetopisemsko priliko o izgubljenem sinu.

Papež je po prihodu v baziliko najprej sedel v svoj škofovski sedež. To dejanje je tradicionalno simbolično pomenilo njegovo ustoličenje na položaju rimskega škofa. V cerkvenopravnem smislu je papež danes za razliko od nekdaj takoj po izvolitvi tudi rimski škof.

Frančiška je v baziliki pozdravil kardinal vikar Agostino Vallini, ki kot njegov namestnik skrbi za vsakodnevne obveznosti rimskega škofa in vodi škofijsko upravo. Kasneje so k papežu pristopili tudi izbrani duhovniki, redovniki in redovnice, ter laiki, dejavni v Cerkvi, ter rimskemu škofu obljubili svojo zvestobo.

Pred začetkom bogoslužja se je papež v Lateran pripeljal v odprtem belem terenskem vozilu. Ob poti ga je pozdravilo več tisoč Rimljanov. Rimski župan Gianni Alemanno je v navzočnosti papeža odkril tablo z novim poimenovanjem trga pred lateransko baziliko: Trg sv. Janeza v Lateranu se odslej imenuje Trg bl. Janeza Pavla II.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je maja 2005 med svojim prevzemom lateranske bazilike napovedal začetek postopka za razglasitev Janeza Pavla II. (1978-2005) za blaženega. 1. maja 2011 je bil Karol Wojtyla za blaženega razglašen po enem najkrajših tovrstnih postopkov v novejši cerkveni zgodovini.

Na tablici s poimenovanjem trga je po navedbah rimske mestne občine zapisano: 'Karol Josef Wojtyla - Pontefice 1978-2005 - beatificato 1 maggio 2011'.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh