Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: Gospod se nam ne more upreti, ko molimo k njemu [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 20. 08. 2023 / 13:47
Oznake: Duhovnost, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2023 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: Gospod se nam ne more upreti, ko molimo k njemu [VIDEO]
Papež Frančišek med angelusom: »Takšen je Bog. On je ljubezen.« FOTO: Vatican media

Papež pri angelusu: Gospod se nam ne more upreti, ko molimo k njemu [VIDEO]

Papež Frančišek je med opoldansko molitvijo angelovega češčenja vztrajal, da se nam Jezus ne more upreti, ko se vztrajno zatekamo k njemu v molitvi. Hkrati nas je pozval, naj postanemo konkretni v veri, tako da cenimo svoj osebni odnos s Kristusom.

Konkretnost vere je naš osebni odnos z Gospodom in zavedanje, da se nam ne more upreti, ko molimo k njemu, je poudaril papež Frančišek med nagovorom Angel Gospodov. Papež je v nagovoru na tisoče vernikov na Trgu svetega Petra dejal, da je Bog ganjen, ko se obrnemo vanj in zaupamo vanj, tudi ko smo lahko s svojimi prošnjami »malce vsiljivi«.

Pred opoldansko molitvijo je sveti oče v nagovoru spomnil na evangelijsko berilo po Mateju, ko je Jezus srečal Kanaanko izven ozemlja Izraela, ki je tako vztrajno in s tako veliko vero klicala Gospoda, naj jo ozdravi. 

Gospod jo je poklical zaradi njene vztrajne vere in ji rekel: »Naj se ti zgodi, kakor hočeš.« Njena hčerka je takoj ozdravela.

Jezus se ne more upreti našim molitvam

Papež je dejal, da se mu zdi zanimiva Jezusova sprememba vedenja. Ko sliši žensko pogumno moliti in se sooči z njenim konkretnim primerom, postane še bolj sočuten. 

Takšen je Bog. On je ljubezen. (papež Frančišek) 

»Tisti, ki ljubi, ne ostaja tog v svojih položajih, ampak se pusti ganiti in se ga dotakniti. Ve, kako spremeniti svoje načrte.« In kristjani, je vztrajal papež Frančišek, moramo posnemati Kristusa.

Odkrit dialog s Kristusom

Sveti oče je preučil vsebino ženske vere. »Kanaanka se je, kot je spomnil, »približala, se poklonila, vztrajala, sodelovala v odkritem dialogu z Jezusom in premagala vsako oviro, samo da bi lahko govorila z njim«.

Papež Frančišek je opozoril: »To je konkretnost vere, ki ni verska oznaka, ampak je osebni odnos z Gospodom. Vera te ženske, je dejal, "ni polna teološke pogumnosti, ampak vztrajanja; ne besed, ampak molitve." Bog, se ne upira, ko se vanj moli.«

»Prosite in vam bo dano, iščite in boste našli, trkajte in odprlo se vam bo«

Glede na vse to, je dejal sveti oče, bi si morali zastaviti nekaj vprašanj. Ob upoštevanju te spremembe v Jezusu, je predlagal, da zbrani razmislijo: »Ali sem sposoben spremeniti mnenje? Ali znam biti razumevajoč in sočuten, ali ostajam tog v svojem položaju? Ali se ustavim pri pojmih in besedah ali jo resnično živim z molitvijo in dejanji? Ali znam govoriti z Gospodom?« Vernike je spodbudil, naj se vprašajo, ali je v njihovih srcih kaj togosti.

Papež Frančišek je zaključil z molitvijo, da bi nas Gospa naredila »odprte za dobro in konkretne v veri«.

Nalaganje
Nazaj na vrh