Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: Odprite se Jezusovi luči! [VIDEO]

Za vas piše:
P. G.
Objava: 25. 02. 2024 / 12:35
Oznake: Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2024 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: Odprite se Jezusovi luči! [VIDEO]
»Nikoli ne odvrnite oči od Jezusove luči.« FOTO: Vatican Media

Papež pri angelusu: Odprite se Jezusovi luči! [VIDEO]

Papež Frančišek je med nedeljsko molitvijo Angelovega češčenja vernikom predlagal »dobro postno odločitev«: naj se odpremo Jezusovi luči, zlasti z molitvijo in zakramenti. Ne dovolimo, da bi karkoli odvrnilo naš pogled od nje.

Pri današnjem angelusu je bil papež videti pri močeh in dobre volje. Včerajšnji dan počitka mu je vsekakor dobro del.

Jezus se je razodel kot luč

»Odprite se Jezusovi luči in nikoli se ne pustite odvrniti od njegove luči!« je bilo povabilo, ki ga je papež Frančišek danes opoldne pred molitvijo Angelovega češčenja namenil navzočim na vatikanskem trgu sv. Petra.

Na drugo postno nedeljo je spomnil na dnevni evangelij po Marku, ki govori o spremenjenju. Potem ko Jezus učencem naznani svoje trpljenje, se s Petrom, Jakobom in Janezom povzpne na visoko goro in se tam fizično razodene v vsej svoji slavi ter pokaže luč, »ki je Jezus«.

»Ne odvrnite oči«

Sveti oče je poudaril, da »učenci ne smejo nikoli več odvrniti pogleda od te luči«, še posebej v trenutkih preizkušnje, kot so bili trenutki pasijona. Sporočilo, je večkrat poudaril papež, se glasi: »Nikoli ne odvrnite oči od Jezusove luči.«

Kmetje so se nekoč pri oranju polja osredotočili na določeno točko pred seboj, pri čemer so imeli oči uprte v cilj, da bi začrtali ravne brazde.

Postregel je s slikovito primerjavo: kmetje so se nekoč pri oranju polja osredotočili na določeno točko pred seboj, pri čemer so imeli oči uprte v cilj, da bi začrtali ravne brazde. »To smo kristjani poklicani početi na življenjski poti,« je dejal, »vedno imeti pred očmi sijoče Kristusovo obličje.«

Postna odločitev

Vse je pozval, naj resnično sprejmemo Gospodovo luč, kajti »On je ljubezen in neskončno življenje«. Spodbudil je k redni molitvi, poslušanju Božje besede in prejemanju zakramentov – vse to nam je namreč pri tem v pomoč. Predlagal je posebno »postno odločitev«: naj odpremo svoj pogled in postanemo »iskalci luči«, iskalci »Jezusove luči v molitvi in ljudeh«.

Zastavimo si nekaj vprašanj

Zbrane je pozval, naj se mu pridružijo in si zastavijo nekaj pomembnih vprašanj: »Ali imam na svoji poti oči uprte v Kristusa, ki me spremlja? Ali za to naredim prostor za tišino, molitev in adoracijo?«

Ali iščem vsak najmanjši žarek Jezusove luči, ki se zrcali v meni in v vsakem bratu in sestri, ki ju srečam?

Poleg tega bi, tako papež, morali preveriti: »Ali iščem vsak najmanjši žarek Jezusove luči, ki se zrcali v meni in v vsakem bratu in sestri, ki ju srečam? In ali se za to ne pozabim zahvaliti Gospodu?«

V molitvi je Marijo, »obsijano z Božjo lučjo«, prosil, naj nam pomaga, »da bomo imeli pogled uprt v Jezusa ter da bomo drug drugega gledali z zaupanjem in ljubeznijo«.

Nalaganje
Nazaj na vrh