Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: »Poslušajte Jezusa, vse drugo pride pozneje« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 07. 2022 / 14:00
Oznake: Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2022 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: »Poslušajte Jezusa, vse drugo pride pozneje« [VIDEO]
FOTO: Vatican Media

Angelus: »Poslušajte Jezusa, vse drugo pride pozneje« [VIDEO]

Sveti oče se je pri današnjem opoldanskem angelusu osredotočil na liturgijo in pojasnil, zakaj mora biti poslušanje Jezusovih besed vedno naša prednost. Prav to nas namreč po njegovih besedah vodi k vsemu drugemu. Papež Frančišek je v nagovoru vernikom, zbranih na Trgu svetega Petra, opisal bogoslužje dneva, ki nam predstavlja zgodbo Marte in Marije, dveh sester, ki na svojem domu nudita gostoljubje Jezusu.

Papež je dejal, da Marta sprejme goste, medtem ko Marija sede k Jezusovim nogam in ga posluša, dokler se Marta ne obrne k njemu in ga prosi, naj pove Mariji, naj ji pomaga. Martino pritoževanje se ne zdi neumestno, saj res čutimo, da se strinjamo z njo, je dejal papež. Toda Jezus ji odgovarja: »Marta, Marta, veliko te skrbi in vznemirja, malo pa je treba. Marija si je izvolila boljši del, ki ji ne bo vzet.«

Čeprav je to presenetljiv odgovor, Jezus pogosto obrne naš način razmišljanja, odgovarja papež. »Vprašajmo se torej, zakaj Gospod, čeprav ceni Martino velikodušno skrb, pravi, da je treba dati prednost Marijini drži,« je izpostavil papež.

Čemu dajemo prednost?

Papež je po poročanju portala Vatican News opozoril, da se zdi, da je Martina »filozofija« najprej dolžnost, nato pa užitek. »Gostoljubja ne predstavljajo le lepe besede, temveč tudi dejanja«, ki vključujejo vse, kar je potrebno, da se gost počuti dobrodošlega. »Jezus se tega dobro zaveda,« je dejal papež in »priznava Martin trud«, vendar ji »želi dati vedeti, da obstaja nov red prednostnih nalog«.

Vprašajmo se torej, zakaj Gospod, čeprav ceni Martino velikodušno skrb, pravi, da je treba dati prednost Marijini drži.

Marija je po besedah papeža spoznala, da obstaja »boljši del«, ki mu je treba dati prvo mesto. Vse ostalo pride na vrsto, bolje je namreč »poslušati Jezusove besede«.

Najprej poslušaj

»Jezusova beseda ni abstraktna, je nauk, ki se dotakne in oblikuje življenje, ga spreminja, osvobaja otopelosti zla, nasiti in mu vliva veselje, ki ne mine. To je boljši del«, je podčrtal papež, zato mu Marija daje prednost. Ustavi se in posluša, ostalo pa pride pozneje.

Vse težje najti trenutke za premišljevanje

Papež Frančišek je ob koncu svojega govora vernike pozval, naj »izkoristijo ta praznični čas, da se ustavijo in prisluhnejo Jezusu«. Dodal je, da je danes vedno težje najti proste trenutke za premišljevanje, zato je lahko poletno obdobje dragoceno, da odpremo evangelij in ga beremo počasi, brez naglice.

Kako začnemo dan?

Pustimo, da nas te strani izzovejo, da se vprašamo, kako poteka naše življenje. Ali je v skladu s tem, kar pravi Jezus, še posebej pa se vprašajmo, kako začnemo svoj dan. »Se brezglavo vržem v stvari, ki jih je treba storiti, ali najprej iščem navdih v Božji besedi?«

Papež je tudi molil, naj nas Devica Marija »nauči izbrati najboljši del, ki nam ne bo nikoli odvzet«.



Kupi v trgovini

V Jezusovem imenu
Filozofija in esejistika
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh