Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: Razbremenimo se odvečnega [VIDEO]

Za vas piše:
P. G.
Objava: 10. 12. 2023 / 13:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2023 / 14:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: Razbremenimo se odvečnega [VIDEO]
Papež je danes množico pozdravil obsijan s soncem. FOTO: Vatican News

Papež pri angelusu: Razbremenimo se odvečnega [VIDEO]

Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja razmišljal o moči tišine, o potrebi prisluhniti in nuji, da postanemo verodostojni glasovi, ki pričujejo o prihodu Božjega Sina.

Ob evangeliju druge adventne nedelje je opozoril na lik Janeza Krstnika, »glas vpijočega v puščavi«. Razmišljal je o navidezno nasprotujočih si podobah »glasu, sredstva za govorjenje«, in »puščave, praznega prostora, kjer se ne komunicira«.

V puščavi se ne moremo ukvarjati z nekoristnim

»Združuje ju Janez Krstnik,« je dejal in pojasnil pomen puščave v apostolovem oznanjevanju. S položaja blizu reke Jordan, simbolično blizu kraja, kjer je njegovo ljudstvo pred mnogimi stoletji vstopilo v obljubljeno deželo, je puščava, iz katere pridiga Janez Krstnik, kraj tišine in bistvenega, »kjer si nekdo ne more privoščiti, da bi se ukvarjal z nekoristnimi stvarmi, ampak se mora osredotočiti na to, kar je nujno potrebno za življenje«.

Dobro živeti ne pomeni biti napolnjen z nekoristnimi stvarmi, ampak biti osvobojen odvečnega in se poglobiti vase.

To, je poudaril papež Frančišek, »je vedno aktualen opomin: da bi lahko nadaljevali pot življenja, se moramo razbremeniti, kajti dobro živeti ne pomeni biti napolnjen z nekoristnimi stvarmi, ampak biti osvobojen odvečnega in se poglobiti vase, da bi ohranili tisto, kar je resnično pomembno pred Bogom«. Tišina in treznost, je dodal papež, pa naj gre za besede, uporabo materialnih dobrin ali sodelovanje z mediji, bi morali biti sestavna dela kristjanovega življenja.

Glas pristnosti

Ko se je papež Frančišek osredotočil na drugo podobo – glas, je izpostavil njegovo povezanost s tišino, »saj izraža tisto, kar dozori v notranjosti, iz poslušanja tega, kar nam predlaga Duh«. Tišina in glas se torej prepletata in dopolnjujeta. »Če nekdo ne zna biti tiho, je malo verjetno, da bo imel kaj dobrega povedati,« je bil neposreden papež. »Po drugi strani pa velja: pozornejši ko je molk, močnejša je beseda.«

»Kakšno mesto ima tišina v mojih dneh?«

Nazadnje je papež predlagal, da se vprašamo: »Kakšno mesto ima tišina v mojih dneh?« in nato: »Ali je to prazna, morda utesnjujoča tišina? Ali pa je to prostor za poslušanje, molitev, varovanje mojega srca? Je moje življenje trezno ali polno odvečnih stvari?« Tudi če je treba iti proti toku, je sklenil, »cenimo tišino, treznost in poslušanje«.

Naj nam Marija, Devica tišine, pomaga ljubiti puščavo, da bi postali verodostojni glasovi, ki pričujejo o njenem Sinu, ki prihaja.

Obeležitev obletnice Splošne deklaracije o človekovih pravicah

Po molitvi je papež obeležil 75. obletnico podpisa Splošne deklaracije o človekovih pravicah in molil za vse ljudi, ki trpijo zaradi vojn. Posebej je izpostavil upanje na mir na južnem Kavkazu ter molil za Ukrajino, Palestino in Izrael. Pozval je h konkretnim korakom za mir ter zaščiti civilistov, bolnišnic in verskih objektov, osvoboditvi talcev in zagotavljanju humanitarne pomoči na območjih spopadov.


Nalaganje
Nazaj na vrh