Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: Bodimo verodostojne priče evangelija [VIDEO]

Za vas piše:
P. G.
Objava: 05. 11. 2023 / 12:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2023 / 13:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: Bodimo verodostojne priče evangelija [VIDEO]
»Včasih smo celo v Cerkvi v skušnjavi, da bi si rešili obraz, medtem ko bi morali skrbeti za notranjost, da bi bili dosledni in verodostojni kristjani.« FOTO: Zajem zaslona

Papež pri angelusu: Bodimo verodostojne priče evangelija [VIDEO]

Papež Frančišek je v razmišljanju pred nedeljsko molitvijo Angelovega češčenja dejal, da moramo prakticirati, kar oznanjamo, da bi bili verodostojni pričevalci evangelija, in gojiti svoje notranje življenje za iskrenost srca.

Papež se je osredotočil na dve razsežnosti današnjega evangelija, kjer Jezus govori o dvoličnosti takratnih verskih voditeljev, ki »pridigajo, a ne delajo« in »vsa svoja dejanja opravljajo, da bi jih drugi videli«.

Razmislimo o skladnosti svojih besed in dejanj

Razkorak med »govorjenjem in delovanjem« ter poudarjanje »zunanjosti pred notranjostjo« sta vidika, o katerih mora razmisliti vsak pri sebi, je opozoril. Preučiti moramo, kakšna je pri nas razdalja med govorjenjem in delovanjem, ko pridigamo eno, delamo pa nekaj drugega. Dejal je, da moramo biti pozorni na to »dvoličnost srca, ki ogroža pristnost našega pričevanja in našo verodostojnost kot oseb in kristjanov«.

Prakticirajte, kar pridigate

Glede na naše slabosti ni vedno preprosto prakticirati tega, kar pridigamo, je priznal papež. To še posebej velja, kadar imamo v življenju, družbi ali Cerkvi odgovorno vlogo. Vendar vztraja: »Zapomnimo si: ne dvoličnosti! To pravilo vedno velja za duhovnika, pastoralnega delavca, politika, učitelja ali starša: kar govorite, kar oznanjate drugim, to najprej živite sami.« Da bi nas ljudje spoštovali, »moramo biti najprej verodostojne priče,« je dodal.

Izgledati dobro in biti dober

Drugi vidik nagovora je bila prevlada zunanjosti nad notranjostjo. »Pismouki in farizeji, ki so živeli v dvoličnosti, so bili zaskrbljeni, ker so morali skrivati svojo nedoslednost, da bi rešili svoj zunanji ugled,« je spomnil papež. »Če bi namreč ljudje vedeli, kaj je resnično v njihovih srcih, bi jih bilo sram, saj bi izgubili vso verodostojnost.«

To je strašna bolezen, zlasti za nas kristjane – ko zunanjost prevlada nad notranjostjo.

Opozoril je, da si mnogi ljudje prizadevajo, da bi bili videti pravični, da bi si »rešili obraz« z lepo zunanjostjo, s katero bi prikrili umazanijo v svoji notranjosti. »To je strašna bolezen, zlasti za nas kristjane – ko zunanjost prevlada nad notranjostjo,« je dejal. »Včasih smo celo v Cerkvi v skušnjavi, da bi si rešili obraz, medtem ko bi morali skrbeti za notranjost, da bi bili dosledni in verodostojni kristjani.«

Zastavimo si nekaj vprašanj

Ob koncu je papež zbrane pozval, naj si zastavijo nekaj vprašanj o lastni drži. »Ali skušamo prakticirati to, kar pridigamo, ali živimo dvolično? Ali se ukvarjamo le s tem, da na zunaj pokažemo, kako brezhibni smo, ali v iskrenosti srca gojimo tudi svoje notranje življenje?«

Svoje besede pred molitvijo Angelovega češčenja je sklenil s prošnjo, naj nam pri prizadevanjih, da bi bili verodostojne priče evangelija, pomaga Devica Marija:

Obrnimo se k Sveti Devici. Naj nam ona, ki je živela pošteno in ponižno v skladu z Božjo voljo, pomaga postati verodostojne priče evangelija.

Nalaganje
Nazaj na vrh