Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu pozdravil slovenske birmance [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 10. 2023 / 16:24
Oznake: Papež, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2023 / 16:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu pozdravil slovenske birmance [VIDEO]
Slovenski birmanci in njihovi spremljevalci iz Župnije Gorje. FOTO: FB Župnija Gorje

Papež pri angelusu pozdravil slovenske birmance [VIDEO]

Papež Frančišek je pri opoldanski molitvi Angel Gospodov razmišljal o Jezusovi veliki zapovedi in poudaril, da »smo resnično sposobni ljubiti šele, ko se srečamo z Bogom in se predamo njegovi ljubezni«. Val navdušenja med slovenskimi romarji pa je sprožil, ko je pozdravil skupino birmancev iz Slovenije.

Med slovenskimi verniki je završalo, ko je sveti oče posebej omenil birmance iz Župnije Gorje, se jim priporočil v molitev ter jim zaželel lepo nedeljo, kar je lepo vidno v spodnjem videu. 


Papež Frančišek je sicer v nedeljskem nagovoru Angel Gospodov razmišljal o »veliki zapovedi«, ki je osrednji del dnevnega evangeljskega branja. Na vprašanje, katera od zapovedi je največja, Jezus odgovarja: »Ljubi Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in z vso dušo in z vsem mišljenjem in svojega bližnjega kakor samega sebe.«

Učenje ljubezni

»Dejstvo, da je ljubezen do Gospoda na prvem mestu,« je poudaril papež Frančišek, nas »spominja, da je Bog vedno pred nami, nas pričakuje s svojo neskončno nežnostjo.« Tako kot se otroci učijo ljubiti po ljubezni, ki jo imajo do njih njihovi starši, se lahko tudi mi naučimo ljubiti po Božji ljubezni do nas. Pri tem je spomnil na misli sv. Pavla, ko piše, da ima »Kristusova ljubezen moč, ki žene k ljubezni«.

Zares zmožni ljubiti postanemo, šele ko ga srečamo in se izročimo njegovi ljubezni. Torej, ne upirajmo se: vsak dan odprimo svoja srca Gospodu. (papež Frančišek)


Odsev Božje ljubezni

Drugi vidik zapovedi, o katerem je razmišljal papež Frančišek, je povezava med ljubeznijo do Boga in ljubeznijo do bližnjega. »Z ljubeznijo do bratov in sester odsevamo Očetovo ljubezen kot ogledala. Odsevati Božjo ljubezen, to je bistvo – ljubiti Njega, ki ga ne vidimo skozi brate/sestre, ki jih vidimo.«

Ljubiti in se pustiti Bogu ljubiti

Ob koncu nagovora je papež Frančišek navrgel nekaj vprašanj za osebno meditacijo. »Vprašajmo se, ali sem hvaležen Gospodu, da me je prvi ljubil? Ali čutim Božjo ljubezen, sem mu hvaležen? Ali poskušam odsevati njegovo ljubezen? Ali si prizadevam ljubiti svoje brate in sestre?« Zaključil je z besedami: »Naj nam Devica Marija pomaga živeti veliko zapoved ljubezni v vsakdanjem življenju: ljubiti in se pustiti Bogu ljubiti.«

Za romarje pa je imel še eno prošnjo. Povabil jih je, naj ne pozabijo na žrtve spopadov v Sveti deželi, kjer potekajo boji med izraelsko vojsko in Hamasom, spomnil pa se je tudi žrtev orkana Otis, ki je pustošil v Mehiki. Vseh se spomnimo v molitvi. 

Nalaganje
Nazaj na vrh