Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: Recite »da« Božjemu povabilu k veselju in občestvu [VIDEO]

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 15. 10. 2023 / 12:40
Oznake: Molitev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2023 / 18:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: Recite »da« Božjemu povabilu k veselju in občestvu [VIDEO]
Papež Frančišek je zbrane spodbudil, naj vedno naredijo prostor za Boga. FOTO: Vatican News

Angelus: Recite »da« Božjemu povabilu k veselju in občestvu [VIDEO]

Papež Frančišek v razmišljanju pred vodenjem nedeljskega angela Gospodovega govori o poročni pojedini, na katero Bog vabi vse, pri čemer opozarja na našo svobodo, da se odločimo, ali bomo to povabilo sprejeli ali ne. Spodbuja nas, naj rečemo »da« in naj vedno naredimo prostor Bogu v svojem življenju, da bomo lahko vstopili v večno veselje in občestvo z njim.

Papež Frančišek je ob pozdravu številnih romarjev in obiskovalcev, zbranih na Trgu svetega Petra, spregovoril o dnevnem evangeljskem odlomku, ko Jezus pripoveduje priliko o kralju, ki svojemu sinu pripravlja poročno pojedino in velikodušno vabi druge, da sodelujejo pri njegovem veselju. Kralj izkazuje dobrosrčnost, saj nikogar ne sili k udeležbi, ampak pusti ljudem možnost, da se odločijo, ali bodo sprejeli pojedino.

Vabljeni vsi

Udeležba na denimo svatbi, zahteva naš čas in predanost, prostovoljni »da«, je opazil papež Frančišek. Pojasnil je, da ta vrsta odnosa, ki nam ga ponuja Oče, ni odnos podrejenosti, ampak odnos očetovstva in sinovstva, saj »v celoti spoštuje našo svobodo«, saj »Bog predlaga: ne vsiljuje, nikoli«.

To nam pripravlja Bog: gostijo, da smo v občestvu z njim in med seboj. In vsi smo torej povabljeni od Boga. (papež Frančišek)

Božje odprto povabilo

Papež je spomnil, kako prilika pripoveduje, da so nekateri služabniki zavrnili kraljevo povabilo na poroko ali pa so ga ignorirali tako, da so odšli opravljat svoje zadeve in naloge, in pokazal, kako to kaže na resnost zgodbe, da lahko ljudje rečejo »ne« božjemu povabilu. Božji odgovor na zavrnitev pravi, da obnovi svoje povabilo z veliko potrpežljivosti in odprtega srca, je opozoril papež. »In tisti kralj, ki je oče, Bog, kaj dela? Ne odneha, še naprej vabi; pravzaprav vabi, dokler med ubogimi ne najde tistih, ki sprejmejo.«

Kakšen je odgovor papeža Frančiška?

Lahko se tudi popolnoma osredotočimo na lastne zadeve, ne da bi videli ali upoštevali Božje povabilo, je poudaril papež in dejal, da si moramo vzeti prosti čas za Boga, »da najdemo čas, ki nas osvobaja in ki nas razsvetljuje in zdravi naša srca, ki v nas povečuje mir, zaupanje in veselje, ki nas rešuje zla, osamljenosti in izgube smisla.« 

Papež je dejal, da lahko naredimo prostor za Gospoda pri maši, poslušanju Božje besede, v molitvi in tudi v dobrodelnosti tako, da pomagamo našim bratom in sestram v stiski, kot so ubogi, bolni, osamljeni, tudi če samo poslušamo drug drugega. S tolažbo trpečih smo lahko z Gospodom, ki je navzoč v njih.

Vprašajmo se torej: kako se naj odzovem na Božja povabila? (papež Frančišek)

Za zaključek je papež postavil vprašanje za razmišljanje, in sicer koliko prostora v vsakdanjem življenju namenjamo Bogu in ali smo preveč osredotočeni na lastne zadeve. »Marija, ki je s svojim »da« naredila prostor Bogu, naj nam pomaga, da ne bomo gluhi za njegova povabila,« je zaključil papež Frančišek. 

Nalaganje
Nazaj na vrh