Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: pred umestitvijo kardinalov protest žrtev spolnih zlorab [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 09. 2023 / 10:05
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2023 / 15:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: pred umestitvijo kardinalov protest žrtev spolnih zlorab [VIDEO]
Protestniki so po šestdnevnem romanju z velikim lesenim križem sredi tedna prispeli v Vatikan. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Vatikan: pred umestitvijo kardinalov protest žrtev spolnih zlorab [VIDEO]

Papež Frančišek bo v soboto, štiri dni pred začetkom sinodalnega zasedanja, umestil 21 novih kardinalov vesoljne Cerkve: ti bodo na jutrišnjem konzistoriju iz rok svetega očeta prejeli znamenja kardinalske časti.

Tik pred začetkom dogajanja, med katerim bo Vatikan znova v središču medijskega poročanja, pa so se v Rimu zbrali protestniki, ki so po šestdnevnem romanju z velikim lesenim križem sredi tedna prispeli na cilj in papeža Frančiška pozvali, naj dosledno in odločno uveljavlja »ničelno strpnost« do spolnih zlorab s strani duhovnikov v Katoliški cerkvi.

Med udeleženci protesta so bili tudi Slovenci, med njimi duhovnik lazarist Janez Cerar.

Deset moških in žensk je pred začetkom sinode, pomembnim vatikanskim zasedanjem o prihodnosti Cerkve, prehodilo 130 kilometrov po zadnjem odseku srednjeveške romarske poti Via Francigena, ki povezuje angleški Canterbury z Rimom. Kot je za agencijo Reuters pojasnil ameriški odvetnik Timothy Law, soustanovitelj organizacije »Ending Clergy Abuse« (ECA), romanje »kaže na odločenost preživelih, da posredujejo svoje sporočilo papežu Frančišku, … kako mora v Cerkvi brez izjem veljati univerzalni zakon o ničelni strpnosti do spolnih zlorab. Vse, kar je manj od tega, ne zadošča.«


Romarji in protestniki so v Vatikan prispeli z velikim lesenim križem, s katerim po lastnih besedah sporočajo, da imajo do spolnih zlorab ničelno strpnost. »Tukaj je Jezus, ki toči solze, solze otrok, ki so jih duhovniki spolno zlorabljali in jih spolno zlorabljajo še danes,« je dejal Timothy Law in priznal, da so bili tudi sami del težave, »ker smo molčali. Zato je krivda tudi na naši strani.«

Žrtve nezadovoljne z udejanjanjem smernic

Škandali glede spolnih zlorab, pa tudi njihovega prikrivanja, so močno omajali ugled Katoliške cerkve in so predstavljali velik izziv za papeža, ki je sprejel vrsto ukrepov za večjo odgovornost cerkvene hierarhije, vendar z nekoliko mešanimi rezultati.

Po besedah ameriškega odvetnika organizacija ECA želi, da bi Frančišek odredil takojšen umik duhovnikov, osumljenih zlorab, razrešitev škofov, ki so krivi prikrivanja, in obvezno prijavo primerov zlorab civilnim in ne cerkvenim oblastem.

Kritiki menijo, da reforme in smernice papeža Frančiška o »ničelni strpnosti« do zlorab v Katoliški cerkvi niso segle dovolj daleč.

Papež Frančišek je obljubil »ničelno strpnost« do zlorab v Katoliški cerkvi, vendar kritiki menijo, da njegove reforme in smernice niso segle dovolj daleč ter da so jih nacionalne Katoliške cerkve sprejele neenakomerno.

Aktivisti ECA so v Rim priromali pred začetkom vesoljne sinode: ta bo v Vatikanu zasedala med 4. in 29. oktobrom, sinodalni očetje pa bodo med drugim razpravljali tudi o večji vlogi žensk v Cerkvi in o odnosu do LGBT skupnosti.

Žrtve zlorab: papež naj umakne prefekta za nauk vere

Protestniki so ob prihodu v Vatikan papežu Frančišku izrazili tudi zahtevo, naj s položaja umakne nedavno imenovanega prefekta Dikasterija za nauk vere, Victorja Fernandeza, in naj mu ne podeli kardinalskih časti.

Kot so pojasnili, naj bi Fernandez, nekoč nadškof argentinske škofije La Plata, molčal o zlorabah s strani argentinskih duhovnikov, o čemer po njihovih besedah pričajo najmanj trije primeri.

Nalaganje
Nazaj na vrh