Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Via Francigena« kmalu svetovna kulturna dediščina?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 08. 2019 / 07:34
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2019 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Via Francigena« kmalu svetovna kulturna dediščina?

Frankovska romarska pot vodi od angleškega Canterburyja preko Reimsa in Lausanne proti Rimu.

Starodavna romarska pot Frankov proti Rimu, t.i. »Via Francigena«, se poteguje za uvrstitev na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Po besedah Luce Bruschija, predsednika Evropske zveze Via Francigena (EAVF), naj bi v letošnji jeseni predstavniki držav, preko katerih vodi omenjena romarska pot, razpravljali o italijanski študiji o tem vprašanju. Po posvetu z Veliko Britanijo, Francijo in Švico naj bi projekt prijavili pri Unescu, je Bruschi povedal v pogovoru za vatikanski spletni portal Vatican News.

Via Francigena je sistem starodavnih romarskih in trgovskih poti, ki od angleškega Canterburyja preko Reimsa in Lausanne vodi proti Rimu. Potem ko se je sedem italijanskih pokrajin (od Val d'Aoste do Lacija) zedinilo glede projekta, je tega potrdilo tudi italijansko ministrstvo za kulturo.

Podobno kot romarska pot sv. Jakoba proti Santiagu de Compostela in druge starodavne romarske poti tudi frankovska pot med pohodniki in kolesarji v zadnjih letih doživlja precejšen preporod. Via Francigena je romarjem znana že od 9. stoletja. Leta 990 je nadškof Sigerich iz Canterburyja napisal podrobno poročilo o svojem romanju v Rim. Za tiste romarje, ki si želijo iz Rima nadaljevati pot proti Sveti deželi, pa se frankovska pot nadaljuje proti Apuliji in tamkajšnjim pristaniščem.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh