Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: »V Marseillu sem našel strast in navdušenje« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2023 / 12:15
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2023 / 14:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: »V Marseillu sem našel strast in navdušenje« [VIDEO]
Papež Frančišek je zadovoljen z nedavnim obiskom v Marseillu. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: »V Marseillu sem našel strast in navdušenje« [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco premišljeval o svojem nedavnem apostolskem potovanju v Marseille, kjer se je udeležil sklepa »Sredozemskih srečanj«.

»Lahko rečem, da sem v Marseillu našel strast in navdušenje,« je papež začel današnji nagovor vernikom, zbranim na Trgu sv. Petra v Vatikanu in z veseljem obujal spomine na svoj nedavni apostolski obisk v tem francoskem pristaniškem mestu, poroča spletni portal Vatican News. Na dogodku »Sredozemska srečanja« so škofje in mladi premišljevali in razpravljali o vprašanju migracij.

[Predsednik Macron] je s svojo navzočnostjo pričal, da je vsa Francija pozorno spremljala dogodek v Marseillu.

Papež je obe navedeni značilnosti opazil pri udeležencih srečanja med svojim dvodnevnim obiskom, ko se je med drugim srečal z marseillskim župnikom, kardinalom Jean-Marcom Avelinom, duhovniki in posvečenimi osebami, vernimi laiki, ki se posvečajo človekoljubni dejavnosti in izobraževanju, ter tamkajšnjim Božjim ljudstvom, »ki je med mašo na stadionu Vélodrome pokazalo veliko topline«.

Papež se je vsem zahvalil, prav tako pa tudi predsedniku republike Emmanuelu Macronu, »ki je s svojo navzočnostjo pričal, da je vsa Francija pozorno spremljala dogodek v Marseillu«.


Poklicanost Sredozemlja

Papež je nadaljeval, kako so sanje in izziv, »da bi Sredozemlje znova pridobilo svojo poklicanost, da bi znova postalo laboratorij civilizacije in miru«: »Sredozemlje je zibelka civilizacije in zibelka je za življenje! Nedopustno je, da bi postalo grobišče, prav tako pa ne sme biti kraj spopadov. Ne.«

Sredozemsko morje je sredstvo komunikacije med Afriko, Azijo in Evropo, med severom in jugom, vzhodom in zahodom, osebami in kulturami, narodi in jeziki, filozofijami in religijami.

Sredozemsko morje, je dejal papež, je »popolno nasprotje spopada med civilizacijami, vojn in trgovine z ljudmi«. Po njegovih besedah je »sredstvo komunikacije« med Afriko, Azijo in Evropo, med severom in jugom, vzhodom in zahodom, osebami in kulturami, narodi in jeziki, filozofijami in religijami.

Sveti oče je sicer priznal, da je morje vedno brezno, ki ga je treba na nek način premagati in ki lahko postane nevarno, vendar je spomnil, kako so se z njegove vzhodne obale pred 2.000 leti odpravili ljudstvom oznanjati Jezusov evangelij.

Zgodovina srečanj

Papež je pojasnil, da so »Sredozemska srečanja« v Marseillu nastala po zgledu podobnih srečanj iz leta 2020 v Bariju in lanskega v Firencah. »To ni bil osamljen dogodek, ampak korak naprej,« je zatrdil voditelj Katoliške cerkve. Tovrstna srečanja so se po njegovih besedah začela s »sredozemskimi kolokviji«, ki jih je konec petdesetih let prejšnjega stoletja organiziral Giorgio La Pira, župan Firenc.

Po papeževih besedah so tudi danes odgovor na poziv, ki ga je v svoji okrožnici Populorum progressio (O delu za razvoj narodov) izrekel sveti Pavel VI., k spodbujanju »bolj humane svetovne skupnosti, kjer lahko vsi dajejo in sprejemajo ter kjer se napredek nekaterih ne kupuje na račun drugih,« pri čemer je pregledal sadove, ki so jih prinesla »Sredozemska srečanja«.

S papamobilom po Trgu sv. Petra ... FOTO: Vatican Media

Sveti oče je pohvalil dejstvo, da je dogodek prispeval k oblikovanju »človeškega« pogleda na Sredozemlje, ki ni »ideološki, strateški, politično korekten ali instrumentalen«, temveč je »sposoben vse povezati s primarno vrednostjo človeške osebe in njenega nedotakljivega dostojanstva«.

Dnevi v Marseillu so bili polni upanja.

Poleg tega, je dejal papež, so bili dnevi v Marseillu polni upanja.

»Bratje in sestre,« je poudaril Frančišek, »to upanje ne more in ne sme 'izhlapeti'; ne, prej ga moramo organizirati, udejanjiti z dolgoročnimi, srednjeročnimi in kratkoročnimi ukrepi.«

Izbira za ali proti migraciji

To po papeževih besedah pomeni prizadevanje, »da bi se ljudje v popolnem dostojanstvu lahko sami odločili, ali se želijo izseliti ali ne«, kar je bila - kot je spomnil – tudi osrednja tema nedavnega svetovnega dneva migrantov in beguncev.

Evropskim družbam je treba povrniti upanje, tako sveti oče, predvsem novim generacijam, Evropa pa mora »znova odkriti svojo strast in navdušenje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh