Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Sredozemlje, meja miru«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 02. 2020 / 08:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Sredozemlje, meja miru«

»Sredozemlje, meja miru«

Danes se v italijanskem Bariju začenja srečanje škofov iz držav, povezanih s Sredozemskim morjem; med udeleženci tudi škofa Cvikl in Lipovšek.

Foto: Vatican Media

V pristaniškem mestu Bari na jugu Italije se danes začenja petdnevno mednarodno srečanje vodilnih cerkvenih predstavnikov iz držav, povezanih s Sredozemskim morjem, ki je namenjeno predvsem izmenjavi izkušenj in mnenj. Kot je po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress pred začetkom srečanja pojasnil tajnik Italijanske škofovske konference, Stefano Russo, naj bi udeleženci v različnih delovnih skupinah pripravili skupno izjavo, ki jo bodo na koncu izročili papežu Frančišku; sveti oče se bo srečanja v Bariju udeležil zadnji dan, v nedeljo, 23. februarja. Russo je še izrazil upanje, da bo konferenca prinesla tudi konkretne posamezne pobude.

Konference se udeležuje več kot 50 škofov in patriarhov iz 20 evropskih, afriških in bližnjevzhodnih držav, povezanih s Sredozemskih morjem. Iz Slovenije sta v Bari odpotovala mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference Alojz Cvikl ter upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, med udeleženci srečanja pa je tudi beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Udeleženci bodo do nedelje razpravljali o razvojnih in mirovnih vprašanjih, geslo srečanja pa je »Sredozemlje, meja miru« (Mediterraneo. Frontiera di Pace). »Velik izziv je, da iz sredozemskega prostora naredimo to, kaj je od nekdaj bil: kraj srečanja civilizacij, izmenjave in miru, ne pa trkov in sporov,« je v pogovoru za italijansko katoliško agencijo SIR dejal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Slovesnost ob odprtju srečanja danes prirejajo na gradu »Castello Svevo« v Bariju, normanski utrdbi iz 12. stoletja, uvodni nagovor pa ima kardinal Gualtiero Bassetti, predsednik Italijanske škofovske konference. Jutri in v petek so na programu srečanja poleg bogoslužij predvsem delo v skupinah in plenarne razprave. Obširnejši nagovori so zaupani predsedniku Škofovske konference Bosne in Hercegovine, kardinalu Vinku Puljiću, vodji Latinskega patriarhata v Jeruzalemu, nadškofu Pierbattisti Pizzaballi, in nadškofu iz Alžira, Paulu Desfargesu.

V nedeljo Bari obišče tudi papež Frančišek, ki naj bi nagovoril udeležence srečanja in nato obhajal slovesno bogoslužje v starem mestnem jedru. Prireditelji med gosti pričakujejo tudi italijanskega predsednika Sergia Mattarello in predsednika italijanske vlade Giuseppeja Conteja.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh