Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče potuje na sredozemsko cerkveno konferenco v Bari

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 01. 2020 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2020 / 10:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti oče potuje na sredozemsko cerkveno konferenco v Bari

V Vatikanu so objavili program papeževega obiska na jug Italije.

Foto: Vatican Media

Vatikan je včeraj objavil program papeževega obiska v pristaniškem mestu Bari na jugu Italije. Sveti oče se bo 23. februarja letos v Bariju udeležil slovesnega sklepa sredozemske konference z naslovom »Mediterraneo frontiera di pace« (»Sredozemsko morje kot meja miru«). Po navedbah spletnega portala Vatocan News bodo cerkveni voditelji s celotnega sredozemskega območja na povabilo Italijanske škofovske konference v Bariju od 19. do 23. februarja razpravljali o položaju Sredozemlja in skupaj molili za mir.

Kot je razvidno s programa, bo papež 23. februarja zjutraj s helikopterjem iz Vatikana poletel proti Bariju, kjer ga bodo slovesno sprejeli predstavniki tamkajšnjih cerkvenih in političnih oblasti. Nato se bo z avtomobilom odpeljal do stolnice sv. Nikolaja, kjer bo nagovoril zbrane goste, v kripti svetišča pa bo počastil relikvije priljubljenega svetnika in pozdravil tamkajšnjo dominikansko skupnost.

Pred tem so v načrtu še nagovori različnih cerkvenih predstavnikov, med njimi predsednika Italijanske škofovske konference, kardinala Gualtiera Bassettija, in nadškofa Pierbattiste Pizzaballe, apostolskega upravitelja Latinskega patriarhata v Jeruzalemu. Med govorniki na srečanju sta sodeč po programu tudi predsednik Škofovske konference Bosne in Hercegovine, kardinal Vinko Puljić, in nadškof v Alžiru ter predsednik območne škofovske konference severnoafriških škofov, Paul Desfarges. Ob koncu srečanja bo Frančišek na trgu pred stolno cerkvijo pozdravil množico vernikov, nato pa se z avtomobilom odpeljal v središče mesta. Tam bo na Corso Vittorio Emanuele II obhajal sveto mašo in skupaj z navzočimi zmolil opoldansko molitev angelovega češčenja. Odhod iz Barija je predviden ob 12. uri in 30 minut.

Sredozemske konference v Bariju na povabilo Italijanske škofovske konference naj bi se udeležili cerkveni voditelji iz okoli 20 evropskih, afriških in bližnjevzhodnih držav ob Sredozemskem morju. Udeleženci petdnevnega dogodka naj bi po zgledu srečanja, ki ga je leta 2018 v Bariju sklical papež Frančišek, razpravljali o problematiki sredozemskega prostora, o razvoju in družbeni pravičnosti, sodelovanju z državnimi ustanovami in možnostih za mir. V načrtu je tudi izmenjava s predstavniki mednarodnih organizacij.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh