Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: brez Svetega Duha naša gorečnost ne obrodi sadov [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 12. 2023 / 12:05
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2023 / 13:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: brez Svetega Duha naša gorečnost ne obrodi sadov [VIDEO]
Papež ima še vedno težave z glasom, kljub temu pa je prebral pozive k molitvi ob koncu avdience. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: brez Svetega Duha naša gorečnost ne obrodi sadov [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu nadaljeval katehezo o apostolski gorečnosti, v kateri je poudaril, da oznanjevanje evangelija vedno izvira iz Svetega Duha. Ob koncu srečanja je vernike znova pozval k molitvi za Ukrajino, Izrael in Palestino.

Po papeževih besedah je »brez Svetega Duha vsa gorečnost zaman in lažno apostolska«, saj bi bila v tem primeru »le naša lastna in ne bi obrodila sadov«. Zaradi Frančiškovih zdravstvenih težav in šibkega glasu je njegovo premišljevanje znova prebral sodelavec iz državnega tajništva.

Prvenstvo Duha nas ne sme spodbuditi k nedejavnosti.

Kot spominjajo pri spletnem portalu Vatican News, je papež v zadnjih tednih premišljeval o »bistvenih značilnostih« oznanjevanja evangelija, ki je radostno sporočilo, namenjeno vsem in aktualno tudi za naš čas. Zadnja značilnost, tako sveti oče, je dejstvo, da moramo evangelij oznanjati »v Duhu«, ki je »protagonist« evangelizacije in odgovoren za širjenje evangelija. Kljub temu pa nas »prvenstvo Duha ne sme spodbuditi k nedejavnosti«. Sveti Duh navdihuje poslanstvo Cerkve, ki bi morala posnemati Njegov »slog«: tega pa zaznamujeta ustvarjalnost in preprostost.


Pastoralna ustvarjalnost

Papež je v katehezi opozoril, da se v dobi, kot je naša, zlahka umaknemo od pastoralnega delovanja in se zatečemo »na varnostna območja«: to so »skušnjave, ki se skrivajo za zvestobo tradiciji«, vendar so pogosto »odzivi na osebno nezadovoljstvo«. Pastoralna ustvarjalnost, drznost v Duhu, gorečnost v Njegovem misijonarskem ognju … vse to pa je dokaz zvestobe Njemu, je dejal papež.

Pustimo Svetemu Duhu, naj bo vir vsega našega bivanja in delovanja.

Preprostost Duha

Oznanjevanje v Duhu zaznamuje tudi preprostost, »prav zato, ker nas Duh vodi k izviru, k 'prvemu oznanilu',« razodetju Očetovega neskončnega usmiljenja. To 'prvo oznanilo' pa mora biti po papeževih besedah »središče vseh evangelizacijskih dejavnosti in vseh prizadevanj za prenovo Cerkve«.

Papež Frančišek je vernike povabil, naj Svetemu Duhu pustijo, da bo vir vsega našega bivanja in delovanja. Sveti Duh »poživlja in pomlajuje Cerkev«, tako sveti oče: »Z njim se ne smemo bati, saj On, ki je sožitje samo, vedno ohranja skupaj ustvarjalnost in preprostost, spodbuja občestvo in nas posamično pošilja v oznanjevanje, se odpira različnosti in vodi nazaj k edinosti.«

Svoje razmišljanje je sklenil s preprosto molitvijo: »Pridi, Sveti Duh!«

Vojna je vedno poraz, v vojni nihče ničesar ne pridobi, razen izdelovalcev orožja.

Poziv k molitvi za Ukrajino, Izrael, Palestino

Po katehezi je papež znova izrazil prošnjo po molitvi za vse, ki v svetu trpijo zaradi oboroženih sporov. Voditelj Katoliške cerkve še vedno okreva po težavah s pljuči, zaradi katerih je moral odpovedati potovanje v Dubaj in udeležbo na podnebni konferenci Združenih narodov, branje kateheze pa prepustiti svojim sodelavcem, toda ob koncu avdience je kljub temu sam izrekel nekaj besed in znova zagotovil svojo bližino vsem, ki trpijo zaradi različnih vojn.

Ponovil je že tolikokrat slišane besede, da je »vojna vedno poraz, da v vojni nihče ničesar ne pridobi, razen izdelovalcev orožja«.

Pred slovesom iz Dvorane Pavla VI. je zbrane vernike še spomnil na praznik Marijinega Brezmadežnega spočetja, ki ga obhajamo v petek, in spodbudil, naj se od Božje Matere naučimo »popolnega zaupanja v Gospoda«.

Nalaganje
Nazaj na vrh