Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež vendarle ne potuje v Dubaj

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 11. 2023 / 08:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2023 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež vendarle ne potuje v Dubaj
Papež Frančišek je »z velikim obžalovanjem« sprejel priporočilo zdravnikov, naj ne potuje v Dubaj. FOTO: Vatican Media

Papež vendarle ne potuje v Dubaj

Le nekaj ur po tiskovni konferenci, na kateri so potrdili papeževo udeležbo na podnebni konferenci Združenih narodov v Dubaju ob koncu tedna, so sinoči iz Vatikana sporočili, da je potovanje svetega očeta po nasvetu zdravnikov zaradi njegove okužbe dihal odpovedano.

Vatikanski tiskovni predstavnik pa je potrdil papeževo udeležbo na današnji splošni avdienci v Dvorani Pavla VI. Matteo Bruni je glede Frančiškovega potovanja v Dubaj po navedbah spletnega portala Vatican News povedal: »Čeprav se je splošna klinična slika svetega očeta v zvezi s stanjem gripe in vnetjem dihalnih poti izboljšala, so zdravniki papeža prosili, naj ne opravi potovanja, načrtovanega za naslednjih nekaj dni v Dubaj.«

Papež in Sveti sedež sta še naprej pripravljena sodelovati pri razpravah na podnebni konferenci.

Po Brunijevih besedah je papež, čeprav z velikim obžalovanjem, priporočilo zdravnikov sprejel, zato je potovanje odpovedano. Ker pa sta papež in Sveti sedež še naprej pripravljena sodelovati pri razpravah v prihodnjih dneh, bodo čim prej opredelili načine, na katere bo to mogoče udejanjiti.

Leta 2019 je Frančišek obiskal Abu Dabi in tako postal prvi papež sodobnega časa, ki je stopil na Arabski polotok. FOTO: Vatican Media

Kot spominjajo pri spletnem portalu Crux, se je zaskrbljenost glede papeževega zdravja pojavila minulo soboto, ko je Vatikan izdal kratko izjavo, v kateri je zapisal, da je Frančišek zaradi »blage gripe« odpovedal vse dnevne avdience.

Preberite tudi: Kaj povezuje papeža Frančiška, britanskega kralja, Billa Gatesa in Leonarda DiCapria?

V drugi izjavi, ki je bila objavljena pozneje v soboto, je pisalo, da je Frančišek odšel v rimsko bolnišnico Gemelli na podrobnejši pregled z računalniško tomografijo, da bi izključil tveganje za resnejše pljučne zaplete, in da je bila preiskava »negativna«. V ponedeljkovi izjavi je Bruni potrdil, da je papeževa sobotna preiskava »izključila pljučnico, vendar je pokazala pljučno vnetje, ki je povzročilo nekaj težav z dihanjem«. Frančišku so »za večjo učinkovitost terapije namestili kanilo za infuzijo intravenozne antibiotične terapije«.

Tokrat ni prvič, da je papež Frančišek zaradi zdravstvenih težav odpovedal načrtovano potovanje.

Papeževo stanje je bilo v začetku tedna stabilno, brez povišane telesne temperature. Da bi pospešili in olajšali njegovo okrevanje, so v Vatikanu prestavili nekatere pomembne papeževe obveznosti, načrtovane v naslednjih dneh, predvsem tudi zato, da jim bo sveti oče pozneje lahko »posvetil potreben čas in energijo«. Ohranili pa so nekatere obveznosti, in sicer tiste, »ki so institucionalne narave ali jih je glede na njegovo trenutno zdravstveno stanje lažje udejanjiti«.

Tokrat ni prvič, da je papež Frančišek zaradi zdravstvenih težav odpovedal načrtovano potovanje. Julija 2022 je preložil potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan: afriški državi je obiskal v letošnjem januarju.

Nalaganje
Nazaj na vrh