Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zaradi zdravstvenih težav ponovno v bolnišnici

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 11. 2023 / 08:36
Oznake: Papež, Vatikan, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2023 / 08:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež zaradi zdravstvenih težav ponovno v bolnišnici
Papež Frančišek naj bi bil danes že v normalnem pogonu. FOTO: Vatican Media

Papež zaradi zdravstvenih težav ponovno v bolnišnici

Papež Frančišek je včeraj odpovedal vsa svoja srečanja zaradi »rahli gripi podobnega stanja«, so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža in dodali, da je poznejši podrobnejši pregled z računalniško tomografijo v rimski bolnišnici Gemelli izključil tveganje za resnejše pljučne zaplete.

Po tem, ko so bili njegovi izvidi negativni, se je sveti oče vrnil v Dom sv. Marte v Vatikanu. »V soboto zgodaj popoldne je papež Frančišek opravil računalniško tomografijo v bolnišnici Gemelli v Rimu, da bi lahko izključili tveganje za pljučne zaplete. Preiskava je dala negativne rezultate in papež se je vrnil v svojo rezidenco,« je bilo zapisano v uradni izjavi za javnosti tiskovnega urada Svetega sedeža.

Brez sobotnih avdienc

Ko je bil star 21 let, je Frančišek še kot mladi jezuit zbolel za plevritisom, vnetjem tkiv, ki obdajajo pljuča, zaradi česar je moral na operativno odstranitev treh pljučnih cist in manjšega zgornjega dela desnega pljučnega krila. Včeraj, pred odhodom v bolnišnico, je tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni potrdil, da papeževih avdienc ta dan ne bo.

Dopolnil bo 87 let

»Avdienca svetega očeta, predvidena za soboto zjutraj, je odpovedana zaradi papeževega zdravstvenega stanja,« je pisalo v sporočilu novinarjem. Frančišek, ki bo prihodnji mesec dopolnil 87 let, bi se moral sicer – po njegovem dnevnem koledarju – včeraj srečati s predsednikom Gvineje Bissau Umarom Sissocom Embalojem.

»Še sem živ!«

Zaskrbljenost zaradi papeževega zdravstvenega stanja se je povečala zlasti konec letošnjega marca, ko so ga morali večer po splošni avdienci prepeljati v bolnišnico Gemelli zaradi težav z dihanjem. Diagnosticirali so mu bronhitis in ga zdravili z antibiotiki, preden so ga tri dni pozneje odpustili v domačo oskrbo. Na novinarsko vprašanje o njegovem počutju je tedaj v smehu odvrnil: »Še sem živ!«

Operacija trebušne kile

V bolnišnico Gemelli so ga, vendar ne zaradi dihalnih težav, znova sprejeli junija zaradi operacije trebušne kile, obenem ima stalne težave z išiasom in s kolenom. V začetku tega meseca se je zaradi slabega počutja odpovedal govoru pred delegacijo konference evropskih rabinov, temveč jih je raje pozdravil vsakega posebej.

Decembra v Dubaju

Frančišek je kljub pogostim bivanjem v bolnišnici letos obdržal zelo natrpan urnik potovanj, naslednje naj bi bilo prve tri decembrske dni, ko naj bi se udeležil podnebnega vrha Združenih narodov v Dubaju. Zaenkrat Sveti sedež ni nakazal sprememb načrtov, prav tako naj bi Frančišek danes, kot je običaj, opravil svoj opoldanski nagovor vernikom.

Maja v Verono

Če mu bo zdravje dopuščalo, bo sveti oče 18. maja prihodnje leto, na vigilijo pred binkoštmi, obiskal Verono. Iz tamkajšnje škofije so namreč potrdili, da se je Frančišek pozitivno odzval na povabilo, naj obišče »križišče ljudstev«, torej kraj, primeren za dialog in srečanje, kot je Verono poimenoval sam. To bo prvi Frančiškov obisk Benečije, med katerim bo daroval tudi mašo na štadionu Bentegodi.

Nalaganje
Nazaj na vrh