Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: nedeljsko kosilo z bolnišničnim osebjem. Kako pa kaj zdravje?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 06. 2023 / 12:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2023 / 16:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: nedeljsko kosilo z bolnišničnim osebjem. Kako pa kaj zdravje?
Papež Frančišek danes ni molil z okna svoje bolnišnične sobe. FOTO: Vatican Media

Papež: nedeljsko kosilo z bolnišničnim osebjem. Kako pa kaj zdravje?

Papež Frančišek še naprej dobro okreva po sredini operaciji trebušne kile, so danes sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža.

Opoldne je zasebno molil angelovo češčenje, nato pa je obedoval skupaj z bolnišničnim osebjem – sveti oče ima seveda predpisano strogo dieto in zaenkrat uživa poltekočo hrano. Njegovo zdravstveno stanje je zadovoljivo, nima povišane telesne temperature, njegov srčni utrip in krvni tlak sta stabilna, poroča spletni portal Vatican News. Zjutraj je opravil respiratorno fizioterapijo in se samostojno giblje.

Prek televizijskega zaslona je spremljal neposreden prenos svete maše in prejel prejel evharistijo, nato pa je odšel v kapelo v svojih zasebnih bolnišničnih prostorih, kjer se je zbral v molitvi angelovega češčenja. Po opoldanski molitvi je obedoval z vsemi, ki mu v teh dneh lajšajo bivanje v bolnišnici: zdravniki, bolniškim osebjem, medicinskimi sestrami, drugimi zaposlenimi ter osebjem žandarmerijskega korpusa.

V Italiji danes obhajajo praznik sv. Rešnjega telesa in krvi.

Tvit ob prazniku sv. Rešnjega telesa in krvi

V današnji objavi na družbenem omrežju Twitter @pontifex spomnil tudi na praznik sv. Rešnjega telesa in krvi, ki ga v Italiji obhajajo na nedeljo, teden dni po nedelji Svete Trojice. Kot je poudaril, nas evharistija kliče, da Boga ljubimo bolj kot vse drugo, prav tako pa tudi svoje brate in sestre. »Ta kruh je zakrament ljubezni par excellence,« je tvitnil papež in v nadaljevanju poudaril, da je »Kristus tisti, ki se žrtvuje za nas in nas kliče, naj storimo enako, da bi naše življenje postalo kruh, ki bo hranil naše brate in sestre«.

Kip Janeza Pavla II. pred rimsko kliniko Gemelli. FOTO: Vatican Media

Zdravstvena zgodovina papeža Frančiška

Kot smo poročali, so zdravniki svetemu očetu naročili pazljivo okrevanje in veliko počitka, saj čim manjša obremenitev trebušne stene omogoča boljše in hitrejše celjenje. Papežev kirurg Sergio Alfieri je na včerajšnji tiskovni konferenci znova pojasnil, kakšen poseg so opravili pri 86-letnem voditelju Katoliške cerkve.

Papežev kirurg Alfieri je med včerajšnjo tiskovno konferenci podal tudi podrobne podatke o zdravstveni zgodovini svojega uglednega pacienta.

Po kirurgovih besedah vstajanje in hoja obremenjujeta trebušno steno, ki je bila po sredini operaciji okrepljena z notranjo mrežasto protezo. Da ne bi ogrozili popolnega ozdravljenja, se mora 86-letni papež zaenkrat izogibati tovrstnim obremenitvam.

Alfieri je ob tem podal tudi podrobne podatke o zdravstveni zgodovini svojega uglednega pacienta. Po operaciji pljuč v mladosti je Bergoglio pred prihodom v Rim prestal še dve operaciji. Enkrat so mu odstranili slepič, pozneje pa še žolčnik. Brazgotinasta kila, zaradi katere je bila ta teden potrebna operacija, je posledica predhodne operacije slepiča.

Papež potrebuje počitek

Navzočnost te težave je »v precejšnji meri« opazil že med operacijo leta 2021, ko so mu odstranili del črevesja, je sporočil Alfieri. Ko je papež januarja letos v pogovoru za medije potožil, da se mu je ponovil divertikulitis, se je zmotil, je pojasnil kirurg. Takratne težave so bile v resnici posledica notranje hernije, za katero so zdaj končno poskrbeli.

Alfieri je še poudaril, da bo papež po okrevanju verjetno v boljši telesni pripravljenosti kot pred operacijo, lahko bo izpolnil vse svoje obveznosti. 86-letni papež nima težav s srcem, prav tako nima motenj pri dihanju. Lečeči zdravnik je svetemu očetu kljub temu svetoval, naj si vzame »bolniški dopust« do konca prihodnjega tedna, da bi si čim bolj opomogel.

Ali bo ta nasvet upošteval, pa se mora Frančišek odločiti sam …

Nalaganje
Nazaj na vrh