Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaj naj si mislimo o papeževem zdravju [KOMENTAR]

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 14. 04. 2023 / 12:31
Oznake: Papež, Mnenja
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2023 / 22:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaj naj si mislimo o papeževem zdravju [KOMENTAR]
Papež med pridigo na velikonočno vigilijo. FOTO: Vatican News

Kaj naj si mislimo o papeževem zdravju [KOMENTAR]

Papeževo zdravje vsakič, ko se zgodi kakšen zaplet, zbudi veliko pozornosti, saj je zdravje papeža ključnega pomena za stabilnost in delovanje Cerkve ter za vero in moralo 1,3 milijarde vernikov po vsem svetu, papež pa ima pomembno vlogo tudi na mednarodnem prizorišču.

Da je papež pred velikonočnimi prazniki zaradi okužbe pljuč pristal v bolnišnici, so poročali vsi svetovni mediji. Medtem ko se je uradna izjava tiskovnega predstavnika Svetega sedeža ob papeževem odhodu v bolnišnico glasila pomirjujoče, da gre papež na predvideni pregled zaradi vnetja dihal, smo kasneje izvedeli, da je papež svojemu prijatelju zaupal, da je v bolnišnico prispel nezavesten in da ni veliko manjkalo, pa bi umrl. Kako naj si razlagamo te informacije?

Morda se odgovor na to vprašanje skriva v tem, kar je jezuit Antonio Spadaro, ki je blizu papežu, povedal v intervjuju za francoski Le Point.

Nekateri si želijo novi konklave

Spadaro je za Le Point namignil, da obstajajo posamezniki, ki si želijo možnost, da bi sami postali papež. Spadaro pravi, da je to očitno tudi iz tega, da si nekateri prizadevajo prikazati papeža kot oslabljenega. Spomnil je na govorice iz leta 2015, ko se je šušljalo, da naj bi imel papež možganski tumor, kar seveda ni bilo res, danes pa se bi naj govorilo, da je papeža prizadela neka druga huda bolezen.

Spadaro je vse te govorice zavrnil in poudaril, da je kljub nekaterim zdravstvenim težavam papež Frančišek popolnoma sposoben voditi Cerkev. »Frančišek je v velikem trenutku mentalne in duhovne lucidnosti, kot smo videli te zadnje dni med njegovim pridiganjem, in lahko potrdim, da je s fizičnega vidika v redu.«

 Jezuit p. Antonio Spadaro. FOTO: Eliza Bartkiewicz / episkopat.pl 

Frančišek ne namerava odstopiti

Da namerava papež Frančišek odstopiti, se je najbolj glasno govorilo julija lani, ko je obiskal grob Celestina V., prvega papeža, ki je odstopil leta 1294. Papež je takrat odločno zanikal ta namigovanja. Decembra lani pa je v javnost prišla vest, da je papež Frančišek že ob začetku svojega papeževanja podpisal odstopno izjavo za primer, da bi bil iz zdravstvenih ali drugih razlogov nesposoben opravljati službo. Tudi na »leteči novinarski konferenci« na poti iz obiska v Kanadi je namignil, da bo moral upočasniti svoj tempo ali pa »razmisliti o možnosti umika« - a da tega še nima v načrtu.

Antonio Spadaro je za Le Point dejal: »Zanj je pontifikat dosmrtni in morebitnega odstopa ni na vidiku. A če bi bil bolan in ne bi mogel voditi Cerkve, je jasno, da bi odstopil od petrinske službe, to je očitno.«

Frančišek se »ne sekira«

Papež Frančišek se na govorice in mahinacije o njegovem nasledstvu ne ozira prav veliko, pravi Spadaro. »To zanj ni pomembno vprašanje. Frančišek opravlja svojo vlogo kot suvereni papež.« Spomnil je, da se je Frančišek o novem konklavu celo šalil na svojem zadnjem potovanju v Afriko. Takrat se je pošalil, da če bi bilo odvisno od rimske kurije, bi se papeži menjali vsakih šest mesecev.

Nova papeška potovanja na vidiku

Prav v teh dneh smo izvedeli, da namerava papež septembra obiskati zaključek ekumenskega srečanja mladih iz Sredozemske regije v Marseillu, konec aprila bo na Madžarskem, v avgustu pa se bo srečal z mladimi v Lizboni na Svetovnem dnevu mladih. Kot je povedal Spadaro, v prihodnjem letu namerava papež v Mongolijo, načrtujejo pa celo obletnico koncila v Niceji leta 2025.

Tudi papež bo nekoč umrl

Čeprav si uradni vatikanski viri očitno prizadevajo, da bi z zagotovili o papeževem dobrem počutju pomirili tiste, ki jih zdravje papeža Frančiška skrbi, in ukrotili tiste, ki se že veselijo novega konklava, se papež Frančišek svoje minljivosti zaveda in jo priznava. Zato mu tudi ni bilo težko prijatelju po telefonu povedati, da je manjkalo le nekaj ur, in ga že ne bi bilo več.

Njegova drža je dobro ponazorjena v stavku, ki ga je povedal novinarjem decembra: »Morda bom jutri umrl, vendar je vse pod nadzorom. Sem dobrega zdravja.«

Kljub temu, da priznava, da je ranljiv, se ne predaja obupu in ne omahuje pri udejanjanju svoje vizije Cerkve. Frančišek nam s svojim zgledom kaže, da tudi če kdaj kaj zaboli, zmoremo nadaljevati s svojim poslanstvom. Žal pa nekateri papeževe trenutke šibkega zdravja izkoristijo za sejanje dvoma in širjenje razdora.

Nalaganje
Nazaj na vrh