Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež danes iz bolnišnice, na cvetno nedeljo z verniki v Vatikanu

Za vas pišejo:
M. P. / STA, M.M.Š.
Objava: 30. 03. 2023 / 05:30
Oznake: Papež, Vatikan, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2023 / 06:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež danes iz bolnišnice, na cvetno nedeljo z verniki v Vatikanu
Rimska poliklinika Gemelli. FOTO: Vatican Media

Papež danes iz bolnišnice, na cvetno nedeljo z verniki v Vatikanu

Papeža Frančiška so v sredo popoldne sprejeli v bolnišnico v Rimu, v četrtek zvečer pa je Sveti sedež sporočil, da je papež v bolnišnici v četrtek pred kosilom molil in prejel obhajilo, popoldne pa je počival, molil in celo opravil nekaj dela.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je povedal, da so mu zdravniki postavili diagnozo bronhitis in da pri zdravljenju uporabljajo tudi antibiotike. »Njegovo zdravstveno stanje se je zaradi zdravil precej izboljšalo,« je povedal. 

Papež Frančišek pri 86 letih sicer nima resnejših težav z zdravjem, kljub temu pa se kdaj pa kdaj zaradi bolezni umakne iz javnosti.

Pomiritev po sredinem šoku

Svet je novica o papeževem slabem počutju precej vznemirila, saj ima papež Frančišek že 86 let in kljub temu, da nima resnejših težav z zdravjem, se kdaj pa kdaj zaradi bolezni umakne iz javnosti. V sredo popoldne smo iz italijanskih medijev izvedeli, da naj bi 86-letnega papeža po sredini splošni avdienci stiskalo pri srcu in mu zmanjkovalo sape, že v preteklih dneh pa naj bi tožil glede težav z dihanjem. Zgodaj v sredo popoldne je tako v rimsko bolnišnico Gemelli prispel z reševalnim vozilom, predvidene papeževe obveznosti za četrtek in petek pa so odpovedane.

Papež se poslavlja od bolnišničnega osebja po operaciji črevesja julija 2021. FOTO: Vatican Media

Viri blizu papeža so po navedbah STA sporočili, da je imel pregled prsnega koša z računalniško tomografijo, ki ni pokazal nepravilnosti, in pregled dihal. Frančišek nima težav s srcem; kot je v sporočilu za javnost pojasnil Bruni, pa so izvidi pokazali, da ima sveti oče vnetje dihal: sicer ne gre za okužbo s koronavirusom, kljub temu pa papeževo stanje zahteva nekajdnevno primerno zdravljenje v bolnišnici. Bruni je po navedbah Radia Vatikan še sporočil, da je papež ganjen zaradi številnih prejetih sporočil in izraža hvaležnost za izkazano mu bližino in molitve.

Papež v soboto iz bolnišnice, na cvetno nedeljo bo navzoč pri bogoslužju

Iz Vatikana pa so v petek sporočili, da se papež v soboto s poliklinike Gemelli vrača v Vatikan: »Vrnitev svetega očeta v Dom svete Marte je predvidena za jutri, ko bodo na voljo rezultati zadnjih jutranjih preiskav,« je opoldne oznanil vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni. Po njegovih navedbah se Frančišek namerava udeležiti slovesnega bogoslužja na cvetno nedeljo na vatikanskem Trgu sv. Petra: »Lahko potrdim, da bo papež Frančišek, ki bo jutri zapustil bolnišnico, v nedeljo navzoč na Trgu sv. Petra pri evharističnem praznovanju cvetne nedelje.«

Papež je sinoči večerjal pico skupaj z osebjem, ki zanj skrbi med hospitalizacijo.

Bruni je v opoldanski izjavi še povedal, da je papež Frančišek sinoči jedel pico - skupaj z osebjem, ki zanj skrbi med hospitalizacijo: zdravniki, medicinskimi sestrami, asistenti in osebjem žandarmerije. Danes je Frančišek po zajtrku prebiral časopise, nato pa opravljal svoje delovne obveznosti.

Kot so davi poročali italijanski mediji, naj bi osrednje bogoslužje cvetne nedelje pred vatikansko baziliko obhajal kardinal Leonardo Sandri, namestnik dekana kardinalskega zbora. Kardinal Sandri je že sinoči potrdil, da bo maševal na cvetno nedeljo, ob tem pa je izrazil upanje, da si bo papež vendarle dovolj opomogel in se morda pridružil slovesnostim.

Velikonočno bogoslužje bo po navedbah iz Vatikana obhajal dekan kardinalskega zbora, kardinal Giovanni Battista Re, krizmeno mašo na veliki četrtek kardinal vikar Angelo De Donatis, spomin Jezusove zadnje večerje z obredom umivanja nog pa kardinal Mauro Gambetti.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca marca
Veselje evangelija
Filozofija in esejistika
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh