Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: kot apostol Pavel postanite »nova stvaritev«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 03. 2023 / 13:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 20:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: kot apostol Pavel postanite »nova stvaritev«
Nikoli ni prepozno, da bi Jezusu dovolili, naj popolnoma spremeni in preoblikuje vaše življenje. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: kot apostol Pavel postanite »nova stvaritev«

Spreobrnjenje apostola Pavla nas uči, kako nikoli ni prepozno, da bi Jezusu dovolili, naj popolnoma spremeni in preoblikuje vaše življenje, je v nagovoru med današnjo splošno avdienco v Vatikanu poudaril papež Frančišek, ko je nadaljeval vrsto katehez o apostolski gorečnosti: ta teden se je posebej osredinil na apostola Pavla.

Spremenite svoje življenje tako, da dovolite Jezusu, naj vas spremeni, postanite nova stvaritev, kot je to storil sveti Pavel, je zbranim romarjem po navedbah spletnega portala Vatican News dejal sveti oče ter jim položil na srce, da nikoli ni prepozno začeti znova – vedeti moramo le, kje je Jezus v našem življenju.

V nadaljevanju vrste katehez o apostolski gorečnosti je papež dejal, da se bo osredinil na različne posameznike, ki so v različnih časih in na različne načine »zgledno pričevali o tem, kaj pomeni navdušenje za evangelij«; ta in naslednji teden bo na vrsti apostol Pavel, ki je postal »nova stvaritev«.

Kaj se je v Pavlu spremenilo? V kakšnem smislu se je spremenila njegova gorečnost, njegovo prizadevanje za Božjo slavo?

Papež je dejal, da se z Jezusovim vstopom v življenje apostola Pavla vse spremeni in da je Jezus tako vplival na vse svetnike. Zgodba o Pavlu iz Tarza, je poudaril papež, je simbolična pripoved o tem vprašanju, saj je apostol po papeževih besedah svojo gorečnost »spreobrnil« iz postave v evangelij.

Papež je opozoril, da je Savlova gorečnost najprej želela uničiti Cerkev, pozneje pa jo je Pavel želel graditi. »Lahko se vprašamo: kaj se je zgodilo? Kaj se je v Pavlu spremenilo? V kakšnem smislu se je spremenila njegova gorečnost, njegovo prizadevanje za Božjo slavo?«

Modrost svetega Tomaža Akvinskega

Sveti Tomaž Akvinski, je spomnil papež Frančišek, uči, da strast z moralnega vidika ni ne dobra ne slaba: če jo uporabljamo krepostno, je moralno dobra, če grešno, pa slaba. »V Pavlovem primeru tisto, kar ga je spremenilo, ni bila zgolj ideja ali prepričanje: bilo je srečanje z Vstalim Gospodom, ki je preoblikovalo celotno njegovo bitje,« je pojasnil Frančišek.

 Srečanje z Vstalim Gospodom je preoblikovalo celotno Pavlovo bitje.

Pavlova človeškost, strast do Boga in slave, je dejal sveti oče, »ni izničena, temveč preoblikovana, spreobrnjena s Svetim Duhom, in to za vsak vidik njegovega življenja«.

Papež blagoslavlja mladoporočenca. FOTO: Vatican Media

Savlov padec in Pavlovo vstajenje

Kot se zgodi pri evharistiji, kjer kruh in vino ne izgineta, ampak postaneta Kristusovo telo in kri, je dejal papež, tudi Pavlova gorečnost ostane, vendar postane Kristusova gorečnost. Sveti oče je poudaril, da Jezus konkretno lahko preoblikuje nas in naše življenje, če se mu prepustimo. Sam sveti Pavel je dejal: »Če je torej kdo v Kristusu, je nova stvaritev. Staro je minilo. Glejte, nastalo je novo.«

Pavel je sam povedal, kako nas Kristusova ljubezen spreminja in lahko za vedno spremeni naše življenje.

Gorečnost za evangelij ni vprašanje razumevanja ali študija, ki je sicer potreben, vendar ne ustvarja novega življenja milosti. Spreobrniti se pomeni podoživeti isto izkušnjo »padca in vstajenja«, ki jo je imel Savel/Pavel in ki je izvor preobrazbe njegovega apostolskega zagona. Sveti oče je ob tem spomnil, da je Pavel sam povedal, kako nas Kristusova ljubezen spreminja in lahko za vedno spremeni naše življenje.

Papež spomnil na Ukrajino in blagoslovil nanoknjigo »Statio Orbis«

Med današnjo avdienco je papež znova spomnil na vojno v Ukrajini: ko je pozdravljal italijanske romarje, je prosil, naj vztrajamo »v molitvi in bližini mučeni Ukrajini«. Po koncu splošne avdience pa je blagoslovil nanoknjigo »Statio Orbis« in satelit, ki jo bo 10. junija 2023 iz Kalifornije ponesel v vesolje.

Nalaganje
Nazaj na vrh