Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževo sporočilo upanja bo poletelo v vesolje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 03. 2023 / 13:12
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2023 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževo sporočilo upanja bo poletelo v vesolje
Ganljive podobe osamljenega papeža z zlato monštranco v rokah so obkrožile svet. FOTO: Vatican Media

Papeževo sporočilo upanja bo poletelo v vesolje

Papeževa molitvena prošnja za končanje koronaepidemije, ki jo je izrekel pred tremi leti, bo v bližnji prihodnosti v satelitu obkrožila Zemljo: projekt so včeraj predstavili v Vatikanu.

Satelit, ki bo vseboval nanoknjigo s fotografijami in besedami papeža ob posebnem blagoslovu med prvo koronsko zaporo javnega življenja, naj bi raketa v vesolje izstrelila 10. junija letos. Poleg Vatikana v projektu sodelujeta še italijanska vesoljska agencija ASI in italijanski nacionalni raziskovalni svet CNR.

Danes se spopadamo z navidez brezizhodno vojno, ... v kateri rakete, o katerih pogosto poročajo, nosijo orožje za uničevanje in ne semen upanja.

Prefekt dikasterija Svetega sedeža za komunikacije Paolo Ruffini je na predstavitvi projekta Spei satelles dejal, kako pomembno je, »da se je v času epohalnih sprememb, kakršne doživljamo, tukaj zbrala skupnost znanstvenikov, raziskovalcev, akademikov in medijskih delavcev, pomembno pa je tudi, da se je to zgodilo na dan, ki je po drugi strani simboličen za našo nedavno zgodovino, za katero se je pred tremi leti zdelo, da je dočakala nepredviden in mračen konec«. Danes se po Ruffinijevih besedah spopadamo z navidez brezizhodno vojno, katere konca ni mogoče predvideti, »in v kateri rakete, o katerih pogosto poročajo, nosijo orožje za uničevanje in ne semen upanja«.

Izvirna papeževa knjiga, ki bo obkrožila svet. FOTO: Vatican Media

Izgubljen spomin za znamenja

Ruffini je dejal, kako »živimo v času, za katerega se zdi, da je izgubil spomin za znamenja, kot da ni ničesar, kar bi bilo treba označiti, ničesar, čemur bi lahko pripisali simbolno vrednost, nobene smeri, nobenega cilja«. Po njegovih besedah je čas, ki se sprijazni s sedanjostjo brez prihodnosti, »čas brez upanja: v njem vse tvega, da bo na koncu ostalo brez pomena«.

Namesto tega potrebujemo znamenja in pomene, in »že to, da smo danes tukaj, je znamenje,« je zatrdil prefekt vatikanskega dikasterija. Pomeni, da je še vedno mogoče skupaj razmišljati o nečem, kar nas združuje, ne pa razdvaja, in da sta v brezplačnosti tega srečanja tako znamenje kot pomen. Pomeni, da se vsi zavedamo krhkosti in lepote zemlje in človeštva ter pomena iskanja in posredovanja tistega, kar nas varuje. Biti danes tukaj pomeni tudi konkretno pokazati možnost sodelovanja med ženskami in moškimi v znanosti ter ženskami in moškimi v veri, tako Ruffini.

27. marec 2020. FOTO: Vatican Media

Niti znanost niti vera, kaj šele tehnologija, nimata pripravljenih odgovorov na vsa vprašanja, je pojasnil Ruffini. Ta pristop, ki je v resnici utvara, nas zaslepi in nam preprečuje, da bi videli globino stvari in resnico trenutka, ki ga živimo: »Zato je lepo, da so danes tukaj navzoči in ustanove, ki jih predstavljajo, poiskali drugačno pot in se odločili dati zgled - ne le v prenesenem pomenu - ter oživiti papeževe besede izpred treh let kot kompas, da bi znova pridobili razločevanje, razgledanost, občutek za meje in upanje za prihodnost.«

Osamljeni papež z zlato monštranco

27. marca 2020 je papež Frančišek s stopnic vatikanske bazilike - pred povsem opustošenim Trgom sv. Petra – izrekel blagoslov »urbi et orbi« in pri tem prosil pomoči iz nebes v boju proti koronavirusu ter obljubil tolažbo in odpuščanje umirajočim. Papež je v dežju stal ob križu San Marcello, ki spominja na konec kuge leta 1522. Ganljive podobe osamljenega papeža z zlato monštranco v rokah so obkrožile svet.

Nanoknjiga s papeževim sporočilom upanja. FOTO: Vatican Media

Vatikan je leto dni pozneje izdal knjigo o omenjenem dogodku. V sedmih jezikih je bila natisnjena v 150.000 izvodih. Knjiga obsega približno devet kvadratnih metrov papirja, zaradi prostora pa so jo znanstveniki zmanjšali na velikost nekaj kvadratnih milimetrov. Nanoknjigo v obliki mikročipa prenaša enako majhen »satelit upanja«, ki je na krovu opremljen z dvema računalnikoma in komunikacijskima sistemoma. Raketa s satelitom na krovu bo izstreljena 10. junija v ameriški zvezni državi Kalifornija.

Drugo miniaturno različico papeževe knjige trenutno hranijo v najvarnejšem semenskem trezorju na svetu na Norveškem.

Drugo miniaturno različico knjige trenutno hranijo v najvarnejšem semenskem trezorju na svetu na Norveškem. Pod imenom »Semena upanja« je shranjena skupaj z več sto tisoč rastlinskimi semeni na Spitzbergnu, okoli 1.200 kilometrov od severnega tečaja.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh