Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: hvaležnost kljub koronaletu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 12. 2020 / 14:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2020 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: hvaležnost kljub koronaletu

Papež: hvaležnost kljub koronaletu

Papež v rednem tedenskem video nagovoru pozval k pomoči žrtvam potresa na Hrvaškem.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je vernike pozval, naj bodo hvaležni kljub vsem težavam, ki jih je prineslo iztekajoče se leto. »Ob koncu tega težkega leta smo morda v skušnjavi, da bi najprej videli vse tisto, kar ni bilo mogoče, kar nam je manjkalo. Ob tem pa ne pozabimo na mnoge, preštevilne razloge, ki jih imamo, da se lahko zahvalimo Bogu in svojim bližnjim,« je sveti oče dejal v svojem rednem tedenskem video nagovoru v Vatikanu, ki nadomešča sredine splošne avdience.

Mnogi menijo, da jim dobre stvari pripadajo, je pojasnil papež. Navsezadnje pa je »vse dar, vse je milost«. Na svoji življenjski poti smo lahko hvaležni staršem, vzgojiteljem, prijateljem in mnogim drugim ljudem, predvsem pa Bogu. V katekizmu je zapisamo, da »vsak dogodek in vsaka potreba lahko postane razlog za zahvaljevanje« (KKC, 2638). Zahvalna molitev se vedno začne tako, da spoznamo, kako smo na vsakem koraku življenja deležni milosti: »Še preden smo znali misliti, smo bili mišljeni; preden smo znali ljubiti, smo bili ljubljeni; preden smo si lahko kar koli zaželeli, smo bili zaželjeni.« Za nič se ne moremo zahvaliti samim sebi. Živeti pomeni predvsem prejemati, prejeti življenje, je pojasnil Frančišek.

V srečanju z Jezusom človek spozna, da je brezpogojno ljubljen

Ni naključje, da je zahvaljevanje v krščanstvu dalo ime »najbolj bistvenemu izmed vseh zakramentov: evharistiji,« je nadaljeval sveti oče. »V srečanju z Jezusom človek spozna, da je brezpogojno ljubljen – in ta ljubezen človeka spreminja.« Verniki bi morali v Jezusovi ljubezni »prepoznati moč, ki vlada svetu,« je pojasnil Frančišek: »Hvaležnost je najgloblji razlog za veselje.«

Papež je z današnjim premišljevanjem o hvaležnosti nadaljeval vrsto katehez o molitvi, tokrat torej zahvalni, nagovor iz knjižnice v apostolski palači pa so kot običajno neposredno predvajali vatikanski mediji.


FOTO: Vatican Media

Papež pozval k pomoči za žrtve včerajšnjega potresa na Hrvaškem

Papež je ob koncu današnje splošne avdience izrazil svojo bližino vsem prizadetim v včerajšnjem potresu na Hrvaškem ter zagotovil svojo molitev za vse žrtve: »Včeraj je potres terjal žrtve in povzročil velikansko škodo,« je po navedbah Radia Vatikan dejal sveti oče. »Izražam svojo bližino ranjenim in vsem, ki jih je potres prizadel, ter molim za tiste, ki so izgubili življenje, in njihove svojce.« Papež je še izrazil upanje, da bi državne oblasti ob pomoči mednarodne skupnosti lahko kmalu olajšale trpljenje »ljubemu hrvaškemu prebivalstvu«.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh