Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek konec aprila znova na obisk k sosedom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 02. 2023 / 12:24
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2023 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek konec aprila znova na obisk k sosedom
Papež je madžarsko prestolnico Budimpešto za nekaj ur obiskal že septembra 2021. FOTO: Marjan Pogačnik

Papež Frančišek konec aprila znova na obisk k sosedom

Papež Frančišek bo konec letošnjega aprila znova obiskal Madžarsko, so danes sporočili iz Vatikana.

Po kratkem, le sedemurnem obisku v Budimpešti septembra 2021 bodo voditelja Katoliške cerkve v madžarski prestolnici gostili od 28. do 30. aprila. Med drugim so načrtovani pogovori z madžarsko predsednico Katalin Novak in predsednikom vlade Viktorjem Orbanom. Papežev nagovor predstavnikom političnih oblasti ter diplomacije in civilne družbe, ki je običajen za vsa papeževa potovanja, je predviden v Orbanovi uradni rezidenci, nekdanjem karmeličanskem samostanu v zgodovinskem grajskem okrožju nad Budimpešto. Za zadnji dan obiska je napovedano množično nedeljsko bogoslužje s papežem Frančiškom na trgu Kossuth Lajos pred poslopjem madžarskega parlamenta.

Program obiska na Madžarskem vključuje tudi tradicionalno srečanje s škofi, duhovniki, redovniki in pastoralnimi delavci krajevne Cerkve v baziliki svetega Štefana v soboto, 29. aprila, ter srečanje z mladimi v športni dvorani Laszlo Papp. Papež se bo srečal tudi z ubogimi in begunci: srečanje je napovedano v cerkvi sv. Elizabete Ogrske nedaleč od železniške postaje Keleti.

Dobrodošlica na Madžarskem septembra 2021. FOTO. Vatican Media

Načrtovano je tudi srečanje z otroki v cerkveni socialni ustanovi, poimenovani po blaženem zdravniku Ladislavu Batthyanyju-Strattmannu (1870-1931). Pred vrnitvijo v Rim je na programu še srečanje s predstavniki znanosti in kulture na katoliški univerzi Peter Pazmany.

Madžarski kardinal Peter Erdö je v prvem odzivu po napovedi papeževega obiska dejal, da na srečanjih s Frančiškom z veseljem izrekajo dobrodošlico tudi domačim in tujim duhovnikom, vernikom in romarjem.

Veselje v krajevni Cerkvi

Cerkveni predstavniki na Madžarskem so se na napoved papeževega obiska odzvali z velikim veseljem. Madžarski kardinal Peter Erdö je v prvem odzivu dejal, da na srečanjih s Frančiškom z veseljem izrekajo dobrodošlico tudi domačim in tujim duhovnikom, vernikom in romarjem. Papeževo apostolsko potovanje je »zelo pomemben dogodek ne le za katoličane, ampak za vse Madžare znotraj in zunaj meja«, pa je dejal Andras Veres, predsednik Madžarske škofovske konference: »To je priložnost za pričevanje o Kristusu, ki je naša prihodnost.«

Slovesno bogoslužje v Budimpešti septembra 2021. FOTO: Vatican Media

Papež je po prvem obisku Budimpešte že večkrat ponovil, da želi znova obiskati Madžarsko. Avgusta lani je v Vatikanu sprejel madžarsko predsednico Novakovo. Ta je papeža znova uradno povabila na obisk v domovino, kot možen časovni okvir pa je omenila pomlad 2023. Tudi premier Orban je papeža aprila lani povabil, naj še kdaj obišče Madžarsko.

Nalaganje
Nazaj na vrh