Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek brez vročine, stanje se »očitno izboljšuje«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 11. 2023 / 10:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2023 / 11:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek brez vročine, stanje se »očitno izboljšuje«
Papež je nedeljsko opoldansko molitev opravil v kapeli Doma sv. Marte, da bi se izognil izpostavljenosti jesenskemu mrazu na oknu apostolske palače. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek brez vročine, stanje se »očitno izboljšuje«

Papež Frančišek nima pljučnice, njegovo zdravstveno stanje je dobro, za hitrejše okrevanje pa so v Vatikanu preložili nekaj njegovih obveznosti, da bi pospešili in olajšali njegovo okrevanje.

Matteo Bruni, vatikanski tiskovni predstavnik, je v najnovejši izjavi za javnost potrdil, da je računalniška tomografija, ki jo je papež opravil minuli konec tedna, »izključila pljučnico«, in zagotovil, da se sveti oče počuti bolje: »Papež je v dobrem in stabilnem stanju, nima povišane telesne temperature, stanje njegovih dihal pa se očitno izboljšuje.« Temeljit pregled v rimski bolnišnici Gemelli pa je pokazal vnetje pljuč, kar je Frančišku povzročilo nekaj težav z dihanjem, poroča spletni portal Vatican News.

Papežu so zaradi večje učinkovitosti zdravljenja namestili kanilo za infuzijo antibiotične terapije. FOTO: Vatican Media

To je sveti oče vernikom tudi sam pojasnil pred včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja, zato romarjev na Trgu sv. Petra ni nagovoril z okna apostolske palače, temveč prek video povezave iz kapele Doma sv. Marte. Bruni je v izjavi za javnost še pojasnil, da so papežu zaradi večje učinkovitosti zdravljenja »namestili kanilo za infuzijo intravenozne antibiotične terapije«.

Preberite tudi: Sveti oče namesto z okna apostolske palače vernike pozdravil iz kapele [VIDEO]

Prestavljene obveznosti

Po Brunijevih besedah so v Vatikanu prestavili nekatere pomembne papeževe obveznosti, načrtovane v naslednjih nekaj dneh, da bi pospešili in olajšali njegovo okrevanje, predvsem pa tudi zato, da jim bo sveti oče pozneje lahko »posvetil potreben čas in energijo«. Ohranili pa so nekatere obveznosti, tako Bruni, in sicer tiste, »ki so institucionalne narave ali jih je glede na njegovo trenutno zdravstveno stanje lažje udejanjiti«.

Papež je nedeljsko opoldansko molitev in tradicionalni nagovor opravil v kapeli Doma sv. Marte, da bi se izognil izpostavljenosti jesenskemu mrazu na oknu apostolske palače.

Papež je včerajšnjo opoldansko molitev in tradicionalni nagovor opravil v kapeli Doma sv. Marte, da bi se izognil izpostavljenosti jesenskemu mrazu na oknu apostolske palače. Nagovor svetega očeta je prebral msgr. Braida, ki, kot je pojasnil Frančišek, »moja razmišljanja dobro pozna, saj jih on zapisuje in to vedno počne zelo dobro«.

Nagovor svetega očeta je prebral msgr. Braida, ki običajno zapisuje papeževe misli. FOTO: Vatican Media

Hospitalizacija ni potrebna

Po navedbah Vatikana lahko vnetje v pljučih prizadene le bronhije, prve dihalne poti, kar ni razlog za zaskrbljenost. Pljučnica pa prizadene celoten dihalni sistem, tako bronhije kot pljuča, kar je lahko nevarno, saj se zmanjša nasičenost s kisikom in je zato dihanje moteno. V takem primeru bi moral biti bolnik hospitaliziran, kar pa za papeža trenutno ne velja.

Nalaganje
Nazaj na vrh