Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče namesto z okna apostolske palače vernike pozdravil iz kapele [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 11. 2023 / 12:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2023 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče namesto z okna apostolske palače vernike pozdravil iz kapele [VIDEO]
Papežev nagovor vernikom je prebral eden njegovih najtesnejših sodelavcev msgr. Paolo Braida. FOTO: Vatican News/zajem zaslona

Sveti oče namesto z okna apostolske palače vernike pozdravil iz kapele [VIDEO]

Zaradi zdravstvenih težav papež Frančišek danes opoldne, pred angelusom, številnih vernikov na Trgu sv. Petra v Vatikanu, kot je sicer običaj, ni pozdravil in nagovoril z okna apostolske palače.

Kot smo poročali TUKAJ, so svetega očeta včeraj zgodaj popoldne zaradi »rahli gripi podobnega stanja« prepeljali v rimsko bolnišnico Gemelli, kjer pa so mu s podrobnejšim pregledom z računalniško tomografijo izključili tveganje za resnejše pljučne zaplete.

Odpovedana sobotna srečanja

Frančišek se je zato hitro vrnil v domačo oskrbo v Dom sv. Marte, vendar pa je odpovedal vsa svoja za soboto predvidena srečanja. Včeraj tiskovni urad Svetega sedeža ni sporočil nobenih sprememb nadaljnjih papeževih načrtov, niti glede današnjega opoldanskega nagovora vernikov.

Na oknu ga ni bilo

Vseeno pa se sveti oče danes ni prikazal na oknu apostolske palače, kakor počne vsako nedeljo, temveč je zbrane vernike z vsega sveta pozdravil v živo, toda na daljavo, iz kapele Doma sv. Marte in kratko pojasnil, da mora biti tako zaradi pljučnega vnetja, ki ga muči te dni.


Prenos na zaslonih na trgu

To je bilo pojasnjeno tudi v današnjem skopem sporočilu za javnosti tiskovnega urada Svetega sedeža: »Papež Frančišek bo molil angel Gospodov v živo iz kapele, molitev pa bo v živo predvajana na zaslonih na Trgu svetega Petra in na spletnem portalu Vatican News

Nagovor prebral msgr. Braida

Namesto papeža, ki se je vsem zahvalil za prisotnost, je nagovor vernikom na trgu prebral eden njegovih najbližjih sodelavcev, msgr. Paolo Braida, ki, kot je dejal Frančišek, »moja razmišljanja dobro pozna, saj jih on zapisuje in to vedno počne zelo dobro.«

Prihodni teden v Dubaju

Že prihodnji teden naj bi bil sveti oče ponovno v polnem pogonu, saj ga od petka do nedelje, 1. do 3. decembra, čaka potovanje v Dubaj, kjer se bo predvidoma udeležil podnebne konference Združenih narodov COP28. Udeležba na mednarodnem podnebnem vrhu bo zanj prva tovrstna izkušnja.

Verniki so Frančiškov nagovor spremljali na daljavo, prek zaslonov na trgu. FOTO: Vatican News/zajem zaslona

Molitev za trpinčeno Ukrajino

Braida je v papeževem imenu potrdil pot v Dubaj, molil za trpinčeno Ukrajino in pozdravil premirje med Izraelom in Palestino, nato pa je prebral Frančiškovo razmišljanje ob nedelji Kristusa Kralja vesoljstva, ki zaključuje Cerkveno leto. Papež se je v razmisleku dotaknil kraljevih prijateljev.

Kdo so kraljevi prijatelji?

»Po posvetnih merilih in standardih so kraljevi prijatelji tisti, ki so mu dali bogastvo in moč, mu pomagali osvajati ozemlja, zmagovati v bitkah, pridobiti ugled med drugimi vladarji, se morda zvezdniško pojavljati na naslovnicah časopisov ali na družbenih omrežjih,« poudarja sveti oče.

Sin človekov je povsem drugačen Kralj

In nadaljuje, da pa so po Jezusovih merilih prijatelji tisti, ki so mu služili v najšibkejših ljudeh, saj je Sin človekov povsem drugačen Kralj, ki revne imenuje »bratje« in se identificira z lačnimi, žejnimi, tujci, bolnimi in jetniki; je Kralj, občutljiv za probleme lakote, potrebe po domu, bolezni in zapora.

Angelus tokrat v kapeli Doma sv. Marte. FOTO: Vatican News/zajem zaslona

Verjamemo v moč ljubezni?

Vernike je Frančišek še spodbudil k razmisleku: ali verjamemo, da pravo kraljevanje sestoji iz usmiljenja? Verjamemo v moč ljubezni? Verjamemo, da je dobrodelnost najbolj kraljevska manifestacija človeka in nepogrešljiva potreba kristjanov?

Ali sem kraljev prijatelj?

»In končno, še posebno vprašanje: ali sem kraljev prijatelj – ali se torej čutim osebno vpleten v potrebe trpečih ljudi, ki mi prihajajo nasproti? Marija, Kraljica zemlje in neba, naj nam pomaga ljubiti Jezusa, našega Kralja, v njegovih najmanjših bratih,« je zaključil Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh