Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci o Svetem Duhu in obletnici vojne v Ukrajini [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 02. 2023 / 12:04
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2023 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci o Svetem Duhu in obletnici vojne v Ukrajini [VIDEO]
Papež pozdravlja romarje v vatikanski dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci o Svetem Duhu in obletnici vojne v Ukrajini [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco dejal, da se Cerkev, ki se ne sklicuje na Svetega Duha, »zapira v neplodne in utrujajoče razprave«.

Sveti oče je danes nadaljeval vrsto katehez o »navdušenju nad evangeliziranjem« in izpostavil osrednjo vlogo Svetega Duha pri evangelizaciji. Kot poroča spletni portal Vatican News, je bila Frančiškova kateheza v obliki premišljevanja ene same vrstice iz evangelija po Mateju: »Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha« (Mt 28,19).


Sveti Duh kot »motor evangelizacije«

Papež je začel s premišljevanjem o prvi besedi odlomka: »Pojdite«. Ko Jezus to reče svojim učencem, pa tudi nam, »ne sporoča le besede«, je dejal papež, ampak »obenem sporoča tudi Svetega Duha«. To, je pojasnil sveti oče, je zato, ker »le po njegovi zaslugi, po zaslugi Svetega Duha, človek lahko sprejme Kristusovo poslanstvo in ga udejanja« - Duh je torej »gonilo evangelizacije«.

Poklicani smo, da ne vsiljujemo vere, ne ustvarjamo prozelitov, temveč učence, kar pomeni, da vsakomur damo priložnost, naj pride v stik z Jezusom, da ga svobodno spozna in ljubi.

In kaj je ta naloga evangelizacije, za katero nas Duh pooblašča? Papež Frančišek je poudaril: poklicani smo, »da ne vsiljujemo vere, ne ustvarjamo prozelitov, temveč učence, kar pomeni, da vsakomur damo priložnost, naj pride v stik z Jezusom, da ga svobodno spozna in ljubi«.

Papeža je pričakala množica vernikov. FOTO: Vatican Media

Sveti Duh v zgodnji Cerkvi

Papež je nato spregovoril o vlogi Svetega Duha v prvih letih Cerkve, o kateri pripovedujejo Apostolska dela. Glavni junak te svetopisemske knjige po njegovih besedah ni »Peter, Pavel, Štefan ali Filip, temveč Sveti Duh«.

Apostoli niso sledili človeški modrosti, niso iskali diplomatskega kompromisa, ampak so se prilagodili delovanju Duha.

V nadaljevanju je opisal vlogo, ki jo je imel Duh pri reševanju slovitega spora v zgodnji Cerkvi. Papež je opozoril, da so bili takratni kristjani razdeljeni med tiste, ki so želeli, da poganski spreobrnjenci v vero upoštevajo judovsko zakonodajo, in tiste, ki tega niso želeli.

»Kako rešiti dilemo?« je vprašal papež Frančišek. »Morda so iskali dober kompromis med tradicijo in inovacijo: nekatera pravila se upoštevajo, druga se izpustijo. Toda apostoli ne sledijo tej človeški modrosti in ne iščejo diplomatskega kompromisa, ampak se prilagodijo delovanju Duha.«

Papež nas vse skupaj vabi, naj začnemo znova, od Svetega Duha. FOTO: Vatican Media

Klicanje Svetega Duha

Papež Frančišek je današnjo katehezo zaključil s pozivom, naj Cerkev kliče Svetega Duha. Opozoril je, da »imamo lahko kot Cerkev dobro določene čase in prostore, dobro organizirane skupnosti, inštitute in gibanja, vendar brez Duha vse ostane brez duše«.

Ali molim k Duhu? Ali pustim, da me Duh vodi?

Če Cerkev ne moli k Duhu in ga ne kliče, je nadaljeval, se »zapira vase, v neplodne in utrujajoče razprave, v utrujajoče delitve, medtem ko plamen poslanstva ugaša«. »Dragi bratje in sestre,« je sklenil sveti oče: »začnimo znova, kot Cerkev, začnimo od Svetega Duha … Zapuščam vas z naslednjim vprašanjem: ali molim k Duhu? Ali pustim, da me Duh vodi?«

Papež spomnil na prvo obletnico »krute« vojne v Ukrajini

Ob koncu današnje avdience je papež spomnil na obletnico ruske invazije na Ukrajino 24. februarja. To je žalostna obletnica te »nesmiselne in krute vojne«, je dejal cerkveni voditelj. Število mrtvih, ranjenih in beguncev, uničenje ter gospodarska in družbena škoda govorijo sami zase.

Papež je vernike po vsem svetu pozval, naj ostanemo blizu »izmučenemu ukrajinskemu ljudstvu«, ki še naprej trpi.

Papež Frančišek se je nato vprašal, ali je bilo res storjeno vse, da bi se vojna končala. Voditelje narodov je pozval, naj si prizadevajo za končanje spora, sklenitev premirja in začetek mirovnih pogajanj. »V vojni je vse izgubljeno, v vojni ni zmage. Vojna je poraz človeštva,« je dejal papež, kot že večkrat doslej. Ob navzočnosti ukrajinskega vatikanskega veleposlanika Andrija Juraša je pozval, naj ostanemo blizu »izmučenemu ukrajinskemu ljudstvu«, ki še naprej trpi.

Križ iz steklenih delcev uničenih stavb v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Dar papežu: križ iz steklenih delcev uničenih stavb v Ukrajini

Papež pa je že včeraj v zasebno avdienco v Domu sv. Marte sprejel p. Vyacheslava Grynevycha, glavnega tajnika Karitas Spes Ukrajina, ki je svetemu očetu podaril križ, narejen iz steklenih delcev uničenih stavb v Ukrajini.

Nalaganje
Nazaj na vrh