Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: Božjo bližino oznanjajmo s svojo krotkostjo [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 02. 2023 / 10:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2023 / 14:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: Božjo bližino oznanjajmo s svojo krotkostjo [VIDEO]
Papež Frančišek med današnjo avdienco. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: Božjo bližino oznanjajmo s svojo krotkostjo [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco premišljeval o krščanskem oznanjevanju Božje bližine: vernike je spodbudil, naj iz odnosa z Jezusom črpamo moč, da bi skupaj v krotkosti oznanjali evangelij.

Sveti oče je s svojim premišljevanjem nadaljeval vrsto katehez o strasti evangeliziranja – o apostolski gorečnosti. Po navedbah spletnega portala Vatican News je bila tokratna tema »govor o poslanstvu«, ki ga je Jezus namenil svojim učencem v evangeliju po Mateju (10,7-16), kmalu po tem, ko jih je poklical.


Prihajati ali odhajati?

Papež je opozoril, da je Jezus poklical 12 apostolov, »da bi bili z njim in da bi jih poslal oznanjat«. Ob tem je opozoril na dvojnost »ostajanja« in »odhajanja« v Jezusovem klicu in pojasnil, kako se krščanska misijonarska dejavnost začne s srečanjem s Kristusom in se pomika navzven. Dodal je, da je Jezus svoje učence kmalu po poklicu »poslal ven«, kar kaže, da je misijonarska izkušnja sestavni del krščanske formacije.

Zakaj oznanjati: »Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.«

Božja ljubezen, ki je dana po svobodi

Papež je v nadaljevanju premišljeval o treh vidikih krščanskega oznanjevanja: zakaj, kaj in kako oznanjati. Jezus, je dejal, v nekaj jedrnatih besedah predstavi »zakaj«: »Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte.« Božja zastonjska ljubezen nas napolnjuje in nas naravno spodbuja, naj jo delimo z drugimi, je dejal sveti oče.

»Krščansko oznanjevanje mora dati Bogu prvo mesto.« FOTO: Vatican Media

Božja bližina

Opozoril je, da je »kaj« našega oznanjevanja povezan z bližino nebeškega kraljestva. Po papeževih besedah je najpomembnejši vidik oznanjevanja dejstvo, da je »Bog blizu«: krščansko oznanjevanje mora dati Bogu prvo mesto, medtem ko se pustimo oblikovati Njegovi ljubezni in delovanju.

Papež Frančišek med avdienco v vatikanski dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican Media

Krotkost pri oznanjevanju

Papež je nato obširno spregovoril o tem, »kako« oznanjati, kar je po njegovem mnenju predstavljalo daljši del Jezusovega govora o poslanstvu. Jezus, je pojasnil Frančišek, od nas nikoli ne zahteva, naj se »z volkovi« soočimo s protiargumenti ali dobro pripravljenimi zagovori vere. 

Namesto tega Jezus svojim učencem pravi, naj bodo »krotki in nedolžni, pripravljeni, da se žrtvujejo«. On pa bo v zameno zaščitil svoja jagnjeta pred volkovi, vendar le, če bodo ostali krotki kot jagnjeta.

Pojdite skupaj, krotki in dobri kot jagnjeta, brez posvetnosti.

Misijonarska edinost

Ob koncu je papež Frančišek opozoril, da Jezus pravi, naj se oznanjevanja lotimo skupaj, brez kakršne koli zagotovljene materialne oskrbe ali posvetnosti, zgolj z zaupanjem v Božjo previdnost: »Apostolska Cerkev je povsem misijonarska in svojo edinost najde v poslanstvu, zatorej: pojdite skupaj, krotki in dobri kot jagnjeta, brez posvetnosti.«

Kupi v trgovini

Rožni venec s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh