Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: zaščitimo svoja srca [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 12. 2023 / 12:44
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2024 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: zaščitimo svoja srca [VIDEO]
Ob koncu današnje avdience je Frančišek znova pozval k molitvi za mir v Ukrajini in Sveti deželi. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: zaščitimo svoja srca [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco začel novo vrsto katehez o grešnih nagnjenjih in krepostih in ob tem zbrane vernike pozval, naj skrbijo za svoje srce.

Zlo v človeku se namreč ne začne šele takrat, ko je žalitev že očitna, je pojasnil sveti oče, začne se namreč že veliko prej, ko se misli ukalupijo v zlo. S hudičem ne smemo razpravljati, je odločen Frančišek: ob sleherni skušnjavi moramo nemudoma zapreti vrata v srce. »Naučimo se zaščititi svoja srca,« je papež po navedbah spletnega portala Vatican News povabil na začetku nove vrste katehez. V prihodnjih tednih bo na tedenskih splošnih avdiencah govoril o krepostih in grešnih nagnjenjih pri človeku.


Past ponosa

Papež je dva dni po božiču romarje znova sprejel v vatikanski dvorani Pavla VI. Nagovor je začel s Svetim pismom: pojasnil je, kako Prva Mojzesova knjiga predstavlja dinamiko zla in skušnjav, o kateri pripoveduje zgodba o Adamu in Evi v rajskem vrtu. Kača, skrito in počasi premikajoče se bitje, predstavlja nevarnost skušnjave in greha.

Skušnjava, da bi bili ljudje sami gospodarji dobrega in zla, je problem tudi danes in predstavlja »najnevarnejšo past za človeško srce«.

Kača se začne pogovarjati z Adamom in Evo, med pogovorom pa v njune misli seje govorice in dvome o Božjih namenih in skrbi zanju, z zvijačnimi vprašanji o drevesu v vrtu in o prepovedanem sadežu. Bog je s tem, ko je Adamu in Evi prepovedal jesti s tega drevesa, poskušal pomagati, da bi razumela, kako v svetu obstajajo človeške meje in kako človek ni vsemogočen, je pojasnil Frančišek. Izpostavil je, kako je skušnjava, da bi bili ljudje sami gospodarji dobrega in zla, problem tudi danes in predstavlja »najnevarnejšo past za človeško srce«. Ti vzgibi greha »lahko ogrozijo našo bližino z Gospodom in našo poslušnost Njegovemu ljubečemu načrtu za naše življenje«.

Papež med današnjo avdienco. FOTO: Vatican Media

Padec in hudičeve zvijače

Zgodba o Adamu in Evi kaže, da se nista uspela upreti skušnjavi kače, ki je v njunem umu zasejala dvome o Bogu, in sta jim podlegla, kar je vodilo v propad njunega harmoničnega življenja v raju, je dejal papež. Zlo torej ni vstopilo v človeško življenje na kričeč način, je pripomnil, temveč počasi in nežno, prek misli in sejanja dvomov, ki sta jim prva človeka podlegla ter se na koncu ujela v njegove skušnjave.

 Jezus se ni nikoli pogovarjal s hudičem, ampak ga je pregnal.

Papež je poudaril, da si nas hudič, ki nas skuša, da bi delali zlo, prizadeva s premetenostjo in zvitostjo odvrniti od Boga, zato z njim nikoli, zares nikoli ne smemo vzpostaviti dialoga. Sveti oče je izpostavil, da se Jezus ni nikoli pogovarjal s hudičem, ampak ga je pregnal. V puščavi, kjer je hudič skušal Jezusa, se ta z njim ni pogovarjal, ampak se je na njegove skušnjave preprosto odzval z besedami Svetega pisma, z Božjo besedo.

Srečanje z romarji po koncu avdience. FOTO: Vatican Media

Poskrbimo za svoja srca

Ko se soočimo s skušnjavo, ji zaprimo vrata, je povabil papež in še enkrat poudaril, kako s hudičem ne smemo nikoli vzpostaviti dialoga, da bi obvarovali svoje srce.

Ob koncu današnje avdience je Frančišek znova pozval k molitvi za mir v Ukrajini in Sveti deželi.

Na koncu je papež priporočil, naj dobro poskrbimo za svoja srca in ob tem sledimo tudi zgledu svetnikov: prosimo za Božjo milost, da bi se lažje naučili te prakse, da bi prejeli modrost za varovanje zaklada svojega srca »z Gospodovo pomočjo, ki nam vedno stoji ob strani«.

Ob koncu današnje avdience je Frančišek znova pozval k molitvi za mir v Ukrajini in Sveti deželi.

Nalaganje
Nazaj na vrh