Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri Mariji Veliki molil za mir v svetu [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 06. 2022 / 11:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2022 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri Mariji Veliki molil za mir v svetu [VIDEO]
Skupaj s papežem so ob koncu Marijinega meseca molili za mir tudi v marijanskih svetiščih po vsem svetu. FOTO: Vatican Media

Papež pri Mariji Veliki molil za mir v svetu [VIDEO]

Papež Frančišek je sinoči na posebni slovesnosti znova molil za mir po vsem svetu, predvsem pa v Ukrajini.

Z molitvijo rožnega venca pred kipom Marije Kraljice miru v rimski baziliki Svete Marije Velike je voditelj Katoliške cerkve želel našemu svetu, prizadetem zaradi vojn, podati znamenje upanja, poroča spletni portal Vatican News. V luči trenutne vojne v Ukrajini je Marijo prosil: »Podeli nam veliki dar miru, hitro ustavi vojno, ki že desetletja divja na različnih koncih sveta in je sedaj vdrla tudi na evropsko celino.« Papež je Božjo Mater tudi prosil, naj »spravi srca, ki so polna nasilja in maščevanja«.

Papež Frančišek med sinočnjo slovesnostjo v baziliki Svete Marije Velike. FOTO: Vatican Media

Skupaj s papežem Frančiškom so v osrednjem Marijinem svetišču v italijanski prestolnici rožni venec molili ljudje, ki so jih prizadele vojne in spopadi: ukrajinska družina kot predstavnica vseh družin, ki doživljajo vojno nasilje; vojaški kurati, ki dajejo upanje in tolažbo prizadetemu prebivalstvu; prostovoljci kot predstavniki vseh ljudi, ki nadaljujejo svoje delo v korist drugih tudi v razmerah velike nevarnosti in negotovosti; sirska in venezuelska družina kot predstavnici ljudi, ki trpijo zaradi spopadov, ter nekateri begunci, ki so morali zapustiti svoje domove in zdaj poskušajo zgraditi novo življenje.


Po petju lavretanski litanij s tremi vzkliki, ki jih je papež dodal leta 2020 (»Mati upanja«, »Mati usmiljenja« in »Pomoč migrantom«), je Frančišek ob koncu izrekel še sklepno molitev:

»O Bog, naš Gospod,
podeli svojim vernikom vedno zdravje duha in telesa,
po močni priprošnji Presvete Marije, Kraljice miru,
odreši nas zla, ki nas zdaj pesti …
in nas vodi v večno veselje.«

Molitve so se udeležili tudi številni škofje in diplomati, med njimi ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu Andrij Juraš. Istočasno so ob koncu Marijinega meseca molili za mir tudi v marijanskih svetiščih po vsem svetu: med drugim v Ukrajini, Iraku, Siriji in Bahrajnu. Papež Frančišek je že pred tednom dni vse kristjane po svetu povabil k skupni molitvi rožnega venca.

FOTO: Vatican Media


Od izbruha vojne v Ukrajini papež Frančišek vedno znova poziva k miru. Konec marca je s slovesnim dejanjem vse človeštvo, predvsem pa Ukrajino in Rusijo, posvetil Devici Mariji. Številni kristjani z vsega sveta so se pridružili njegovi prošnji za mir.

Nalaganje
Nazaj na vrh