Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri opoldanski molitvi: ustavite spiralo nasilja! [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 14. 04. 2024 / 13:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2024 / 19:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri opoldanski molitvi: ustavite spiralo nasilja! [VIDEO]
Papež Frančišek iskreno poziva k ustavitvi spirale nasilja na Bližnjem vzhodu. FOTO: Vatican Media

Papež pri opoldanski molitvi: ustavite spiralo nasilja! [VIDEO]

Papež Frančišek je ob koncu današnje opoldanske molitve Raduj se, Kraljica nebeška iskreno pozval k ustavitvi spirale nasilja na Bližnjem vzhodu in pozval vse narode, naj se zavzamejo za pogajanja in prizadevanja za mir, obenem pa pomagajo trpečim v Gazi.

Sveti oče je pozval k zaustavitvi vseh dejanj, ki bi lahko spodbudila »spiralo nasilja na Bližnjem vzhodu, zaradi katere obstaja nevarnost, da bo območje zapadlo v še hujšo vojno«. Papež je dejal, poročajo vatikanski mediji, kako z »molitvijo in zaskrbljenostjo, pa tudi žalostjo« spremlja novice, ki prihajajo v zadnjih urah o stopnjevanju razmer v Izraelu po posredovanju Irana. Kot je poudaril, nihče ne bi smel ogrožati obstoja drugih in vsi narodi bi si morali »zavzemati za mir« ter pomagati Izraelcem in Palestincem, da živijo v dveh državah, drug ob drugem, varno. Dodal je: »To je njihova globoka in legitimna želja in njihova pravica! Dve sosednji državi.«


»Podelimo si srečanje z vstalim Jezusom«

V nagovoru pred opoldansko molitvijo je papež premišljeval o današnjem evangeljskem odlomku, ko sta se k apostolom, zbranim v dvorani zadnje večerje, iz Emavsa vrnila dva učenca in pripovedovala o njunem srečanju z Jezusom. Medtem ko sta izražala veselje svoje izkušnje, se je Vstali prikazal vsej skupnosti. Jezus je prišel v trenutku, ko so si učenci delili pripoved o srečanju z Njim: papež je ob tem izpostavil, kako lepo je deliti in kako pomembno je, da si delimo izkušnjo vere.

Današnja opoldanska molitev na Trgu sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Vsak dan smo namreč deležni neštetih sporočil, »večinoma površinskih in nepotrebnih, takšnih, ki razkrivajo vsiljivo radovednost ali še slabše se porodijo iz opravljanja in zlobnega podtikanja«. Te novice ne koristijo nikomur, tako sveti oče: »Še več, škodljive so. Obstajajo pa tudi lepe, pozitivne, spodbudne novice in vsi vemo, kako dobro dene, če slišimo o dobrih stvareh, in kako se počutimo bolje, ko se to zgodi.«

Pomembno je, da si v družini, v skupnosti in s prijatelji »delimo pozitivne navdihe, ki nam v življenju usmerjajo misli, dobra čustva, ki nam pomagajo iti naprej«.

Čeprav je včasih težko spregovoriti o srečanju z Jezusom, nas papež spodbuja, naj si podelimo enkratne trenutke, »v katerih je bilo zaznati živega in bližnjega Gospoda, ki je v srcu prižigal ogenj veselja, ali brisal solze, ki je posredoval zaupanje in tolažbo, moč in navdušenje, ali pa odpuščanje, nežnost«. Pomembno je, da si v družini, v skupnosti in s prijatelji »delimo pozitivne navdihe, ki nam v življenju usmerjajo misli, dobra čustva, ki nam pomagajo iti naprej«. Če bomo to storili, tako Frančišek, nas bo Jezus, kakor se je zgodilo emavškima učencema na večer velike noči, presenetil in napravil naša srečanja in naša okolja še lepša.

Nalaganje
Nazaj na vrh