Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papež pričenja s temeljito prenovo Cerkve«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 01. 2014 / 07:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Papež pričenja s temeljito prenovo Cerkve«

»Papež pričenja s temeljito prenovo Cerkve«

Po besedah dunajskega časnikarja je Frančišek v nekaj mesecih nakazal več smernic kot njegovi predhodniki v desetletjih.

Papež Frančišek bo v katoliški Cerkvi poskrbel za nekaj razburljivih let in morda povzročil še večje spremembe kot svojčas drugi vatikanski cerkveni zbor: to je ocena katoliškega časnikarja Heinerja Boberskega v nedavnem prispevku za avstrijski časnik »Die Wiener Zeitung«, v katerem razčlenjuje položaj v katoliški Cerkvi od menjave pontifikata. Papež bi se moral po mnenju časnikarja dejavno in temeljito vmešati v cerkveno kadrovsko politiko in jo korenito spremeniti, če želi resnično doseči Cerkev, ki bo delovala po načelu subsidiarnosti in katere člani bodo ravnali po evangeljskih načelih. Odločilne korake v tej smeri bo papež zastavil februarja, ob novih kardinalskih in škofovskih imenovanjih.

Po odstopu Benedikta XVI. je Frančišek v svojem dosedanjem pontifikatu v nasprotju z vsemi napovedmi v Cerkev takoj prinesel svež veter in že pričel z revolucijo, ugotavlja Boberski ob pregledu leta 2013 in piše, da je Frančišek »v nekaj mesecih verjetno nakazal več smernic za prihodnost kot njegovi predhodniki v desetletjih, pa tudi več marsikatera politična vlada, katere program je navadno poln obetajočih sprememb, do katerih pa nikoli ne pride«.





Tudi Vatikana ne bo mogoče spremeniti v enem samem dnevu, je prepričan avstrijski časnikar, kljub temu pa Frančišek z različnimi znamenji dosega neverjetne stvari. Živi preprosto, odpovedal se je papeškim insignijam z izjemo belega oblačila in si očitno močno prizadeva za izgradnjo mostov med različnimi veroizpovedmi.

Na notranjecerkvenem področju Boberski ugotavlja, da si novi papež prizadeva za večjo kolegialnost in sodelovanje cerkvenega občestva, navsezadnje tudi v luči priprave na izredno škofovsko sinodo o družini, ki jo v Vatikanu prirejajo oktobra letos. »Da bi se trenutne cerkvene usmeritve v celoti zgledovale po mnenju demokratične večine, sicer ne moremo pričakovati, toda sodelovanje številnih katoličanov pri notranjecerkvenih razpravah tudi ne more ostati povsem brez vpliva«, je prepričan katoliški časnikar.

Soočenja med podporniki »stare šole« in zagovorniki sprememb so po besedah Boberskega že na programu sinode. Frančišek pa bo pri svojem delovanju nedvomno vedno naletel tudi na upor in nasprotno misleče: »Za tiste, ki si v Cerkvi ne želijo nikakršnih sprememb in za gospodarstvenike, ki podpirajo izkoriščevalsko gospodarstvo brez kakršnih koli ekološko-socialnih dejavnikov, papež gotovo predstavlja nevarnost.« Sovražnike pa si je papež ustvaril tudi s čiščenjem Vatikanske banke, ki je desetletja dolgo »škandalozno delovala kot inštitut za pranje mafijskega denarja«.


Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh