Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prihodnje leto ne bo obiskal Nemčije

Objava: 12. 08. 2009 / 06:31
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež prihodnje leto ne bo obiskal Nemčije

Ali ga lahko pričakujejo v Vietnamu?

Papež Benedikt XVI. leta 2010 ne bo odpotoval na uradni apostolski obisk svoje rojstne dežele. Nemška škofovska konferenca je sporočila, da ima sveti oče za prihodnje leto drugačne načrte, kar pa seveda ne pomeni, da Nemci papeževega obiska sploh ne bodo dočakali.

V preteklih mesecih so se pojavile številne domneve, ali bo papež ob 20. obletnici ponovne združitve obiskal Nemčijo, še prav posebej mesto Berlin. Predsednik Nemške škofovske konference je svetega očeta povabil v Freiburg, vabilu pa so se pridružile tudi druge nemške škofije. Papež sam svojih potovalnih načrtov v Nemčijo ni nikoli uradno potrdil. Benedikt XVI. je Nemčijo doslej obiskal dvakrat. Leta 2005 je odpotoval v Köln na Svetovni dan mladih, leto dni kasneje pa je obiskal Bavarsko.

Natančni načrt papeževih potovanj za prihodnje leto zaenkrat še ni znan, opazovalci pa med morebitnimi cilji omenjajo Azijo, Veliko Britanijo, Irsko, Portugalsko in Mehiko.

Na obisk svetega očeta računajo predvsem v Vietnamu, je povedal predsednik Vietnamske škofovske konference Pierre Nguyen Van Nhon. Prvi obisk kakšnega papeža v tej azijski državi bi vlil novih moči tamkajšnjim katoličanom, obenem pa bi vlada v Hanoju s tem dala vedeti celotnemu svetu, da ‘Vietnam sprejema različnost in svobodo’.

Povod za papežev obisk Vietnama naj bi bila 50. obletnica vzpostavitve cerkvenih struktur v državi, je povedal škof Van Nhon. Obenem bo prihodnje leto minilo 350 let, odkar so v Vietnamu odprli prve apostolske vikariate. Po besedah škofa Van Nhona ima vietnamska Cerkev veliko težav z državnimi oblastmi, saj je država zasegla številne cerkvene zgradbe, ki jih zdaj škofje in verniki zahtevajo nazaj.

Diplomatske vezi med Vietnamom in Svetim sedežem so izredno krhke. Kardinal Roger Etchegaray se že od leta 1989 trudi za ponovno vzpostavitev dialoga med državama in od takrat vsako leto v Vietnam odpotuje vatikanski ‘zunanji minister’ – trenutno ta položaj zaseda prelat Pietro Parolin. Rezultati vsakoletnih obiskov so ugodni, zato predsednik Vietnamske škofovske konference upa, da bodo kmalu ponovno vzpostavljene diplomatske vezi med Hanojem in Svetim sedežem: ‘Tako bi imeli v Vietnamu papeževega zastopnika ves čas in ne le enkrat na leto.’

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh