Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež priporoča Sveto pismo kot počitniško branje

Objava: 04. 08. 2011 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež priporoča Sveto pismo kot počitniško branje

Zakaj ne bi odkrili nekaterih manj poznanih knjig Svetega pisma, nas spodbuja sveti oče.

Papež Benedikt XVI. spodbuja katoličane, naj v počitniškem času prebirajo Sveto pismo, posebej tiste knjige, ki so med verniki manj poznane. To je odlična stvar, saj človek s tem doživlja počitniško sprostitev, obenem pa vstopa v obsežni svet Božje besede in poglablja svojj stik z Večnim, je sveti oče položil na srce vernikom, ki so se zbrali na glavnem trgu v Castelgandolfu. Benedikt XVI. v papeški poletni rezidenci preživlja poletne mesece, po enomesečnem premoru pa je včeraj ponovno pričel s sredinimi splošnimi avdiencami.

Papež je še dejal, kako ‘vsakdo izmed nas potrebuje čas in prostor za zbranost, meditacijo in tišino’, ter dodal, ‘Hvala Bogu, da je tako!’. To nam pove, meni sveti oče, da nismo ustvarjeni zgolj za delo, ampak tudi za razmišljanje, refleksijo, ali pa preprosto za to, da z razumom in s srcem sledimo neki zgodbi. Veliko knjig tako preberemo zgolj zato, da se v pripovedi začasno ‘izgubimo’ v drugem svetu.

Vendar nas sveti oče postavlja pred izziv, naj se lotimo tudi ‘zahtevnejšega’ branja. V poletnem času imejmo vedno pri roki Sveto pismo, svetuje Benedikt XVI. , in poskušajmo odkriti nekatere manj znane knjige Svetega pisma, ali pa tiste, iz katerih smo morda med bogoslužjem slišali kak odlomek, nikdar pa jih nismo prebrali v celoti. Mnogi kristjani nikoli ne berejo Svetega pisma in po besedah svetega očeta je njihovo poznavanje svetopisemskih zgodb omejeno in površinsko.

Že samo ime Biblija nam pove, da gre pri tem za ‘zbirko knjig ali majhno knjižnico’, ki je nastajala skozi stoletja. Nekatere izmed knjig, ki jo sestavljajo, so zelo kratke. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče spomnil na tri, ki jih lahko v celoti preberemo v eni sami uri: Tobijeva knjiga, ki govori o visokem pomenu družine in zakona, Esterina knjiga, v kateri je zapisana zgodba o rešitvi judovskega ljudstva z močjo vere in molitve, ter Rutina knjiga, ki predstavi izkušnjo Božje previdnosti. Med nekoliko zahtevnejšimi pa so Jobova knjiga, ki govori o soočanju z bolečino nedolžnega, Pridigar, ki nas pretrese z osupljivo modernostjo, s katero razpravlja o smislu življenja in sveta, ali pa Visoka pesem, čudovita simbolična pesnitev o človeški ljubezni. Posebno lepoto lahko odkrijemo tudi, če v celoti preberemo enega izmed evangelijev, Apostolska dela ali pa katerega izmed pisem.

Preden je papež Benedikt XVI. osebno pozdravil zbrane vernike in še posebej prisotne bolnike, je še enkrat povabil k branju Svetega pisma v poletnem času. Trenutki sprostitve lahko tako poleg kulturne obogatitve postanejo tudi hrana za duha, ki spodbuja poznavanje Boga in pogovor z Njim, molitev, je ob zaključku dejal sveti oče. Vzeti v roke katero izmed svetopisemskih knjig torej predstavlja koristno preživljanje počitniškega časa.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh