Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež priznava, da ni preprosto biti kristjan

Objava: 24. 08. 2009 / 08:20
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež priznava, da ni preprosto biti kristjan

V svojem včerajšnjem nagovoru je povedal, da Jezusovi nauki še vedno ‘povzročajo škandale’

Dandanašnji ni preprosto biti kristjan, prav tako kot to ni bilo preprosto v Jezusovem času, je izjavil papež Benedikt XVI., saj Bog od svojih vernikov pričakuje, da s tem, ko sledijo njegovim naukom, vedno plavajo proti toku. S temi besedami je sveti oče včeraj nagovoril množico vernikov, ki se je zbrala pred papeževo letno rezidenco v Castel Gandolfu ob opoldanski molitvi angelovega češčenja.

Papež je razmišljal o včerajšnjem odlomku iz Janezovega evangelija, ki opisuje, kako so številni Jezusovi privrženci svojega učitelja zapustili zaradi njegovih besed, da imajo večno življenje le tisti, ki jedo njegovo meso in pijejo njegovo kri. Jezus kljub temu svojih besed ni omehčal, je dejal papež, ampak je neposredno nagovoril dvanajstere, ali želijo oditi tudi oni.

To ‘izzivalno vprašanje’, je nadaljeval sveti oče, ni namenjeno le apostolom, ampak vernikom v vsakem obdobju. Tudi danes so številni ljudje zgroženi nad protislovnostjo krščanske vere. Jezusovi nauki zvenijo trdosrčno, prezahtevni, da bi jim človek sledil. Zato jih nekateri zavračajo in Jezusa zapustijo; spet drugi jih prilagodijo po svoji meri, s čimer izvirnemu nauku odvzamejo ves pomen in vrednost.

‘Ali hočete tudi vi oditi?’ (Jn 6, 67). Naj to izzivalno vprašanje, spodbuja papež, odzvanja tudi v naših srcih in čaka na odgovor vsakega posameznika.

Sveti oče je v svojem nagovoru še pojasnil, da Jezus ni bil zadovoljen s površnimi učenci, ki so le slepo sledili črki zakona. Od njih je pričakoval dejavno sodelovanje, z razmišljanjem in izražanjem lastne volje. Le če Jezusu sledimo na ta način, se bodo naša srca napolnila z radostjo in bo naš obstoj dobil poln pomen. Vendar, opozarja papež, bo to naša življenja otežilo, saj bomo pogosto morali plavati proti toku.

Ob tem je sveti oče izpostavil Petra, ki je kot prvi papež nenehno izkazoval svojo pripadnost Jezusu, v imenu vseh apostolov. Tudi mi lahko, tako Benedikt XVI., ponovimo Petrov odgovor, če se seveda zavedamo svoje človeške krhosti in obenem moči Svetega Duha, ki se nam razodeva skupaj z Jezusom. Vera je Božji dar človeku, istočasno pa ima človek svobodno voljo in sam odloča o tem, ali se bo Bogu v polnosti predal. Vera pomeni natančno prisluhniti Božji besedi in jo upoštevati kot ‘luč na temni poti’.

Če bomo svoja srca zaupali Jezusu, če bomo pustili, da nas popolnoma prevzame, bomo lahko tudi mi občutili, ‘da je naša edina sreča na tem svetu ljubiti Boga, in zavest, da Bog ljubi nas’. Ob koncu pa, je svoj nagovor zaključil sveti oče, prosimo Devico Marijo, naj v nas ohranja živo vero, prežeto z ljubeznijo, ki je njo, skromno nazareško dekle, naredila za Božjo Mater in vzor vseh vernikov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh