Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Prosite Gospoda za Duha miru [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 22. 05. 2022 / 14:09
Oznake: Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Prosite Gospoda za Duha miru [VIDEO]
Pepež Frančišek romarje na Trgu sv. Petra spodbudil k vsakodnevni prošnji za mirno srce. FOTO: Vatican Media

Papež: Prosite Gospoda za Duha miru [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška vernike spodbudil k prizadevanju za krotkost in ubranost ter vsakodnevni prošnji za mir. »Gospod, daj mi svoj mir, daj mi Svetega Duha«

V nagovoru romarjem, zbranim na Trgu sv. Petra, je Sveti oče spomnil na besede današnjega evangelija, ko se Jezus poslavlja od svojih učencev med zadnjo večerjo z besedami »Mir vam zapuščam,« in takoj doda »Mir vam dajem«.


Kljub strahu Jezus ohranil mirnost

Te besede izražajo Jezusovo naklonjenost in spokojnost v trenutku, ki je bil vse prej kot miren, saj je vedel, kaj sledi – Judova izdaja, Petrova utaja ter da ga bodo skoraj vsi drugi zapustili. A Gospod ostaja miren in prijazen do konca, papežev nagovor povzema Vatican News.

Zadnje ure Jezusovega življenja povzemajo bistvo njegovega življenja – medtem ko čuti strah in bolečino, se ne prepusti zagrenjenosti ali jezi, je poudaril papež. »Je miren, ta mir pa prihaja iz njegovega krotkega srca, v katerem je zaupanje.« Ob tem je dodal, da mir lahko zapustiš le, če ga nosiš v sebi.

»S tem Jezus pokaže, da je krotkost možna. On jo je utelesil ravno v najtežjem trenutku. Želi pa si, da se tako vedemo tudi mi, ki smo dediči njegovega miru,« je poudaril Sveti oče in opomnil, da nas Jezus vabi, da smo krotki, odprti, na voljo za poslušanje ter sposobni razelektriti spore in plesti soglasje.

Dediči Jezusovega miru

Da razbremenimo napetost in gradimo harmonijo. Da to storimo v dejanjih, ne le besedah. Ali kot Jezusovi učenci poskušamo ublažiti napetosti in se na konflikte odzvati prijazno, brez jeze, je vprašal papež. Vse to so za nas veliki izzivi, je priznal.

Pri tem nam je v oporo Jezusov drugi stavek, »svoj mir ti dajem«. Ta nam lahko pomaga v lastnih bojih, da postanemo gradniki miru. Mir je »najprej Božji dar«. Ob teh besedah je papež Frančišek spomnil, ne Jezusove besede, da to ni mir od sveta, temveč od Gospoda, Svetega Duha.

Božja prisotnost v nas je Božja »moč miru«, ki »razoroži srce in ga napolni z vedrino«. Mir, ki nam ga daje Gospod, nas opominja, da smo bratje in sestre – ne nasprotniki. In Gospod je tisti, ki nam pomaga odpustiti in začeti na novo, da lahko postanemo možje in žene miru, je dejal Sveti oče.

Vsakodnevna prošnja za mir

Ob tem je vernike spodbudil, naj Svetega Duha nenehno prosijo za dar miru. Posebno v trenutkih, ko je srce polno vznemirjenja, nestrpnosti ali jeze.

»Naučimo se vsak dan reči: 'Gospod, daj mi svoj mir, daj mi Svetega Duha. In to prosimo tudi za ljudi, ki živijo poleg nas, za tiste, ki jih vsakodnevno srečujemo, in za voditelje narodov. Marija naj nam pomaga sprejeti Svetega Duha, da bomo delavci za mir.«

Papež obžaloval zaradi napačnega odnosa do »daru življenja«

Pri opoldanski molitvi je papež Frančišek omenil tudi pohod za življenje, ki je konec tedna v Rimu potekal pod geslom »Izberimo življenje«. Ob tem je obžaloval, da se v svetu krepi drugačen odnos do »daru življenja«, da človek vse bolj posega v svetost življenja in se prepušča samoodločanju o življenju in smrti. »Življenje je dar, vedno je sveto in nedotakljivo,« je bil jasen papež in opozoril, da glas vesti nikoli ne sme utihniti.

Nalaganje
Nazaj na vrh