Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež razglasil jubilejno leto 2025: prva »sveta vrata« v zaporu [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 05. 2024 / 09:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2024 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež razglasil jubilejno leto 2025: prva »sveta vrata« v zaporu [VIDEO]
Papež uradno razglaša jubilejno leto 2025. FOTO: Vatican Media

Papež razglasil jubilejno leto 2025: prva »sveta vrata« v zaporu [VIDEO]

Papež Frančišek je na včerajšnji praznik Gospodovega vnebohoda uradno razglasil jubilejno leto 2025.

Na slovesnosti v Vatikanu je več cerkvenim predstavnikom slovesno izročil razglasno bulo »Spes non confundit« (Upanje ne osramoti). Sveti oče v dokumentu poziva k oprijemljivim »znamenjem upanja«, v ta namen pa želi sam odpreti t. i. »sveta vrata« v enem od zaporov. Zaporniki vsak dan »doživljajo čustveno praznino, naložene omejitve in v nemalo primerih tudi pomanjkanje spoštovanja«, piše Frančišek. Vladam predlaga, »naj v jubilejnem letu sprejmejo pobude, ki vračajo upanje, oblike amnestije ali oprostitve kazni, katerih cilj je pomagati ljudem, da znova pridobijo zaupanje vase in v družbo«.

Verniki, ki bodo v jubilejnem letu romali v Rim in stopili skozi sveta vrata, lahko prejmejo odpustek.

Papež Frančišek je sinoči v vatikanski baziliki sv. Petra obhajal večernice na praznik Gospodovega vnebohoda, med slovesnostjo pa je določenim cerkvenim predstavnikom izročil Bulo za sklic jubilejnega leta 2025. FOTO: Vatican Media

Kot spominjajo pri avstrijskem Kathpressu, je jubilejno leto vesoljni romarski dogodek Katoliške cerkve, katerega cilj in središče je Rim. Redno ga obhajamo vsakih 25 let. Prireditelji pričakujejo, da ga bo v dvanajstih mesecih obiskalo okoli 30 milijonov ljudi. Verniki, ki v jubilejnem letu romajo v Rim in stopijo skozi sveta vrata, lahko prejmejo odpustek. Sveta vrata najdemo v vseh štirih papeških bazilikah v Rimu. V zadnjem izrednem jubilejnem oz. svetem letu je papež tudi odredil, naj takšna vrata postavijo ob nekaterih cerkvah v škofijah po vsem svetu.


Kot dodatno »znamenje upanja« papež v buli poziva k miru v svetu in večji zavzetosti za mlade, ostarele, bolne, revne in migrante. Poleg tega mora Cerkev skupaj s politiko in družbo storiti nekaj proti upadanju rodnosti.

Papež izroča bulo nadškofu Fisichelli. FOTO: Vatican Media

Dokument vsebuje tudi »pozive k upanju«. Bogatejše države bi morale recimo odpisati dolgove gospodarsko šibkejših držav. Ne gre za vprašanje velikodušnosti, ampak za pravičnost, piše Frančišek. Med svetovnim severom in jugom obstaja dejanski »okoljski dolg«: nekatere države so v zgodovini nesorazmerno izrabljale naravne vire, poleg tega pa je neravnovesje v trgovini imelo hude posledice za okolje. »Če hočemo v resnici v svetu pripraviti pot miru, si prizadevajmo za popravo oddaljenih vzrokov za krivice, izravnavo krivičnih in nerešljivih dolgov in da bomo nasitili lačne,« tako Frančišek.

Celotno besedilo jubilejne bule:

SPES NON CONFUNDIT.docx

V skladu z bulo se bo jubilejno leto začelo 24. decembra 2024, ko bo Frančišek odprl sveta vrata v baziliki sv. Petra. Vrata se bodo znova zaprla 6. januarja 2026.

Zaključek 6. januarja 2026

Na sinočnji slovesnosti je bilo uradno razglašeno jubilejno leto 2025. Sveti oče je pred še vedno zaprtimi svetimi vrati v baziliki sv. Petra izročil bulo duhovnikom štirih papeških bazilik v Rimu, vatikanskemu pristojnemu za jubilejno leto nadškofu Rinu Fisichelli ter drugim škofom in kardinalom kot predstavnikom škofov v različnih delih sveta in vzhodni Katoliški cerkvi.

Obhajanje večernic. FOTO: Vatican Media

En izvod je prejel apostolski protonotar Leonardo Sapienza, ki je prebral nekaj odlomkov iz dokumenta. Bula bo razglašena tudi v štirih papeških bazilikah. Po slovesnosti je papež v baziliki sv. Petra obhajal besedno bogoslužje na praznik Gospodovega vnebohoda.

Izročanje bule. FOTO: Vatican Media

V skladu z bulo se bo jubilejno leto začelo 24. decembra 2024, ko bo Frančišek odprl sveta vrata v baziliki sv. Petra. Vrata se bodo znova zaprla 6. januarja 2026. 29. decembra 2024 naj bi škofje po vsem svetu obhajali slovesno mašo ob odprtju jubilejnega leta, škofije pa naj bi uredile posebne romarske poti. Verniki lahko v škofijah v skladu z določenimi predpisi prejmejo tudi odpustke. V krajevnih Cerkvah se bo sveto leto sklenilo 28. decembra 2025.

Papež med molitvijo večernic. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh