Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež razglasil pet novih svetnikov

Objava: 28. 04. 2009 / 08:21
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež razglasil pet novih svetnikov

Romarji so prispeli od blizu in daleč na Trg sv. Petra v Vatikanu, ko je minulo nedeljo papež Benedikt XVI. med slovesno sveto mašo razglasil pet novih svetnikov v katoliški Cerkvi. V svojem nagovoru je papež pojasnil, da drugačna življenja teh svetih, tako duhovna kot telesna, pričajo o vstalem Kristusu, ki je v srcu slehernega človeka. Povedal je še, da imajo vsi novi svetniki eno skupno lastnost, predanost evharistiji, zato je vse navzoče povabil, naj v tem velikonočnem času dvignejo pogled k vstalemu Kristusu, ki ga najdemo v zakramentu svetega obhajila.

Med petimi novimi svetniki, razglašenimi v nedeljo, je pet Italijanov in en Portugalec. Med pridigo je papež podrobno pojasnil življenjsko pot vsakega izmed njih ter predstavil njihove vrline, ki so jih pripeljale na pot svetništva.

V Italiji rojeni sveti Archangelo Tadini, ustanovitelj Reda delavskih sester svete hiše v Nazaretu, je bil pobožen in goreč duhovnik, ki je deloval v škofiji Brescia. Še posebej blizu je bil delavskemu, predvsem ženskemu svetu. Sveti Bernardo Tolomei, italijanski opat in ustanovitelj benediktinskega reda blagoslovljene Device na gori Oliveto je bil zgled nesebičnega dobrodelnika, saj se je ves posvetil delu in molitvi in je umrl med služenjem sočloveku.

Edini Portugalec med petimi novimi svetniki je sveti Nuno Svete Marije Alvares Pereira, plemeniti vojščak, ki je vstopil v karmeličanski red ter se posvetil molitvi in pokori. S svojo globoko ljubeznijo do Boga je dokazal, da tudi vojaki lahko spoštujejo vrednote krščanskega življenja.

Med novimi svetniki sta tudi dve ženski: sveta Gertrude Comensoli, ustanoviteljica sester Presvetega zakramenta, ki je umrla leta 1903, lahko s svojo predanostjo tudi danes mladim, izgubljenim in ranjenim v sodobni družbi, pokaže pot k Bogu v obliki evharistije. Zadnja med njimi je sveta Katarina Volpicelli iz Neaplja, ustanoviteljica sester Presvetega srca, ki se posvečajo apostolatu molitve. Njena moč, s katero je Neapeljčanom v času duhovne in družbene prinašala Kristusa, nam je lahko zgled tudi v sedanjosti, ko se spopadamo z gospodarskim in kulturnim neravnovesjem v mnogih predelih sveta.

Od začetka svojega pontifikata pa do danes je tako papež Benedikt XVI. razglasil že 19 novih svetnikov, ti pa naj nam, po papeževih besedah, v naših življenjih sijejo kot svetli vzori Svetosti.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh