Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež s helikopterjem preletel kip Kristusa Kralja

Objava: 26. 03. 2012 / 19:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež s helikopterjem preletel kip Kristusa Kralja

Spomenik "Cristo Rey" označuje geografsko središče Mehike.

Papež Benedikt XVI. je v helikopterju zaokrožil nad veličastnim kipom Kristusa Kralja v mehiškem Leonu, poročajo pri avstrijski katoliški agenciji Kathpress. Na poti v park Bicentennario, kjer je minulo nedeljo daroval svojo prvo slovesno sveto mašo v Latinski Ameriki, je preletel vrh gore Cubilete, kjer je na nadmorski višini 2700 m postavljen spomenik Kristusu Kralju. Spomenik "Cristo Rey" označuje geografsko središče Mehike in je simbol mesta Leon. Z dvaindvajsetimi metri višine je druga največja kiparska upodobitev Kristusa za kipom Kristusa Odrešenika v brazilskem Riu de Janeiru.

Osemdesettonski Kristusov kip so v Leonu postavili leta 1923, tri leta kasneje pa so ga na zahtevo tedanjega mehiškega predsednika Plutarca Eliasa Callesa uničili. Leta 1940 so ga postavili novega, kot znamenje dobre volje, tudi s pomočjo denarnih sredstev mehiške vlade.

Po približno tridesetminutni vožnji s helikopterjem je papež Benedikt XVI. ob robu sejemskega prizorišča presedel v papamobil in se zapeljal med zbrano množico vernikov. Slovesna sveta maša na sejemskem prizorišču "Parque del Bicentenario" pri Leonu, ki se je pričela povsem točno, velja za vrhunec štiridnevnega papeževega obiska v Mehiki.

Dvestopetdeset kardinalov in škofov iz celotne Latinske Amerike je somaševalo s svetim očetom. Poleg tega se je maše udeležilo tudi okoli tri tisoč duhovnikov. Štirinajst hektarov velika sejemska površina je nudila prostor za tristopetdeset tisoč obiskovalcev. Ocene krajevnih medijev so se vrtele celo okoli številke sedemsto petdeset tisoč. Guanajuato s 94% deležem katoličanov velja za najbolj katoliško zvezno mehiško državo.

Številni verniki so noč pred nedeljskim bogoslužjem preživeli na prostem pred sejemskim prizoriščem. Že v soboto zvečer so tam pripravili verski program, s katerim so se verniki pripravili na papežev obisk. Zaradi navala obiskovalcev so sveto mašo prenašali tudi preko dvaindvajsetih velikih zaslonov v okolici prizorišča.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh