Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež s srbskim predsednikom o beguncih in ekumenizmu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 14. 09. 2015 / 06:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež s srbskim predsednikom o beguncih in ekumenizmu

Nikolićev obisk Vatikana na programu že aprila, preložen zaradi požara na letalu.

Papež Frančišek je minuli peteke v avdienco sprejel srbskega predsednika Tomislava Nikolića. Nikolić se je po srečanju s svetim očetom sestal še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in zunanjim ministrom nadškofom Richardom Gallagherjem.



V »prisrčnem ozračju« sta sogovornika po navedbah iz Vatikana spregovorila o obstoječih dobrih odnosih med Svetim sedežem in Republiko Srbijo, vprašanjih obojestranskega interesa glede sodelovanja cerkvenih in državnih pristojnosti, ekumenskem dialogu in prispevku katoliške Cerkve v blagor srbske družbe. »Posebna pozornost je bila namenjena napredku Srbije v smeri celostne vključitve v Evropsko zvezo, pa tudi vprašanjem območne in mednarodne narave, vključno s pomočjo sirskim in iraškim beguncem in pregnancem ter spodbudi za skupno rešitev trenutne krize.«

Nikolić naj bi Vatikan obiskal že v letošnjem aprilu, vendar je bil zaradi požara na predsedniškem letalu med vzletom iz Beograda proti Rimu obisk odpovedan in preložen. Kot so poročali srbski mediji, se je predsednik Nikolić pred odhodom v Rim želel posvetovati še s srbskim pravoslavnim patriarhom Irinejem I. »o ekumensko pomembnih temah«. Pri tem naj bi na pravoslavni strani šlo za nasprotovanje kanonizaciji hrvaškega kardinala in mučenca Alojzija Stepinca (1898-1960).

Na papeževo prošnjo sta Hrvaška škofovska konferenca in srbska pravoslavna Cerkev v letošnjem maju vzpostavili dialog ustanovili novo dialoško komisijo, ki preučuje vlogo kardinala Stepinca v času druge svetovne vojne. Prvo srečanje je bilo na programu 21. maja, drugo pa 11. junija. Srbska stran svetniškemu kandidatu Stepincu očita, da je med vojno dopuščal oz. podpiral kršenje človekovih pravic.

Kot je po obisku v Vatikanu v pogovoru za srbske medije pojasnil predsednik Nikolić, se papežu »s Stepinčevo kanonizacijo prav nič ne mudi«, kar naj bi bilo očitno iz njunega »odkritega pogovora« o hrvaškem kardinalu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh